Svensk film skildrar övergrepp i Tjetjenien

NYHETER

Människor vittnar om försvinnanden, tortyr och handel med döda kroppar

Foto: Vladimir Vassilev/Maria Persson
Tjetjenskt hus i ruiner.

Människorna från krigets Tjetjenien syns sällan i nyhetsrapporteringen.

I kväll kommer de till tals i en SVT-film gjord av Caroline Campbell.

– Det som har gjort starkast intryck på mig är den otroliga rädsla många känner inför att berätta om det som sker i Tjetjenien säger hon till aftonbladet.se.

Aliona vrider sina händer och gråter i förtvivlan över broderns försvinnande.

Rebellen och byggnadsingenjören Ramzan har vant sig vid kriget som förråar och gör människor grymma.

I Moskva håller sig människorättsarbetaren Elisa hemma. På stan är hon klassad som bandit. Tjetjensk bandit.

Den ryska republiken Tjetjenien är inte större än Bohuslän till ytan men rymmer inom sina gränser en fasansfull nutidshistoria.

De ryska anfallskrigen under 1990- och 2000-talen har slagit det natursköna landet i spillror och märkt dess befolkning hårt.

Tjetjenernas berättelser

Men det är inte bomber och vapenskrammel som hörs i Caroline Campbells film ”När den ryska björnen äter sina barn”, som visas för första gången i SVT i kväll. Det är genom tjetjenernas egna berättelser vi ska förstå det öde som drabbat dem.

Ingen framträder med efternamn, en del inte ens på bild och flera med förvrängda röster. De är rädda för repressalier från den ryska säkerhetstjänsten.

De intervjuade vittnar om upprensingsaktioner inom Tjetjeniens gränser, om tortyr och avrättningar. Om hur rysk militär erbjuder offrens familjer att köpa tillbaka döda kroppar för flera tusen dollar men också om förföljelse som fortsätter utanför delrepubliken.

Glömd krishärd

Filmaren har taget fram ett internt dokument från ryska inrikesministeriet där man uttryckligen beskriver målet ”att skapa hårda levnads- och arbetsförhållanden för tjetjener på Ryska Federationens territorium.”

Nyligen listade organisationen Läkare utan gränser Tjetjenien som en av världens glömda krishärdar med mycket litet utrymme i medieflödet.

Två av de som intervjuas i kvällens film tillhör den grupp journalister som brutit trenden och satt Tjetjenien i fokus - Jurij Sjtjekotjichin och Anna Politkovskaja. Båda arbetade för den regimkritiska ryska tidningen Novaja Gazeta. Båda är döda i dag. Jurij misstänkt mördad och Anna bevisligen mördad.

Filmen ”När den ryska björnen äter sina barn” påminner om att det nu behövs fler som dem.

Filmen sänds i SVT 1 klockan 22.00

Tidigare artiklar

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland