Svenske Tobias dök på samma plats som hajattacken

NYHETER

En amerikansk kvinna dödades av hajar utanför Costa Ricas kust i förra veckan. Olyckan skedde på en plats där fyra tigerhajar ofta håller till och är ett populärt ställe att dyka på.

1 av 3 | Foto: Tobias Lundquist

I förra veckan dödades en amerikansk kvinna när hon dök med instruktörer på Kokosöarna, 50 mil utanför Costa Ricas stillahavskust. Svenske Tobias Lundquist dök på samma plats och med samma dykföretag i september i år.

– Hon har troligen haft extrem otur, säger Tobias Lundquist.

Platsen där olyckan skedde heter Manuelita och här håller fyra tigerhajar till. Vid den här tiden på året lär sig fågelungar att flyga och hajarna brukar ta de fåglar som vilar vid vattenytan.

Tobias Lundquist var på Cocosöarna i september. Han dök på samma plats som den dödade kvinnan och berättar att hajarna normalt inte ger sig på dykare.

– Hon har troligen haft extremt otur och troligen har hon fått panik och sprattlat vid ytan och därför lockat fram en attack, säger Tobias Lundquist.

Ovanligt att hajar ger sig på dykare

På Cocosöarna, som har varit ett populärt dykresemål i decennier, har man inte haft några incidenter med dykare tidigare. Det är betydligt vanligare att hajar ger sig på surfare eller personer som simmar vid ytan. Dykare använder ingen skyddsutrustning när de dyker med tigerhajar på Cocosöarna.

– Det är en fantastisk naturupplevelse och som dykare uppskattar jag när hajarna kommer nära. Att få den där nära kontakten med ett stort rovdjur, som är svårt att få på land, är fantastiskt, säger Tobias Lundquist.