Starka reaktioner efter attacken mot synagogan: ”Fullständigt vidrigt”

Många reagerar starkt på brandattacken mot synagogan i Göteborg.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till TT att han är fruktansvärt upprörd och att förövarna ska ställas till svars.

”Det finns ingen plats för antisemitismen i vårt svenska samhälle”.

Händelsen har även väckt internationell kritik mot Sveriges hantering.

Flera personer kastade på lördagskvällen brinnande föremål in på Judiska församlingens gård i centrala Göteborg. I församlingshuset bredvid pågick en ungdomsfest, men elden tog sig inte och ingen skadades.

Tre personer har anhållits misstänkta för försök till mordbrand.

Flera personer har reagerat starkt efter brandattacken mot synagogan.

Löfven: Ingen plats för antisemitismen

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar attacken för TT.

”Jag blir fruktansvärt upprörd över attacken mot synagogan i Göteborg i går, och att det uppmanades till våld mot judar på en demonstration i Malmö. Det finns ingen plats för antisemitismen i vårt svenska samhälle. Förövarna ska ställas till svars. Alla demokratiska krafter måste nu arbeta tillsammans för ett tolerant och öppet samhälle där alla känner sig trygga”.

Moderaternas partiledare Ulf Kristerssons skriver på Facebook:

”Efter Malmö kom så attack mot judar också i Göteborg. Vidrig antisemitism får nytt fäste i Sverige. Detta måste stoppas. Rättsstaten måste nu bevisa för dem som begår hatbrott att vi kommer göra allt - precis allt - för att judar ska vara trygga i Sverige”.

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad säger i ett uttalande att han vill se en reaktion ”med full kraft”.

”Vi kan inte acceptera att judar som bor i Sverige blir ett slagträ och måltavla för den kritik vissa har kring politiken i Mellanöstern”, skriver han.

”Fullständigt oacceptabelt”

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund fördömer attacken på Twitter:

”Fullständigt oacceptabelt. Rättsstaten måste reagera beslutsamt.”

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt skriver följande:

”Så fruktansvärt vidrigt med brandattentatet mot synagogan i Göteborg. När judar terroriseras i Sverige är det dags för oss alla att säga ifrån och fylla gator och synagogor i solidaritet. Den våldsamma extremismen måste bekämpas med fast hand av samhället.”

”Fullständigt vidrigt”

Många andra har också reagerat kraftigt på attentatet.

Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson: ”Fullständigt vidrigt. Samhället måste stå enat mot detta”.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är förbannad och saknar ord:

”Nu måste regeringen ta krafttag mot växande våld och antisemitism”.

Dagens Nyheters chefredaktör, Peter Wolodarski, skriver på Twitter:

”Vidrigt detta. Först Malmö, sen Göteborg. Sverige behöver stå samlat för att pressa tillbaka antisemitismen”.

”Ingen plats i vårt samhälle”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på Twitter att hot och våld är oacceptabelt:

”Anfallet mot synagogan i Göteborg och hot om våld mot judar i Malmö är beklagligt och helt oacceptabelt. Antisemitism, hot och våld har ingen plats i vårt samhälle.”

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson säger att det är viktigt att man hittar gärningsmännen i Malmö och Göteborg.

Johansson twittrade redan tidigare under lördagen efter att omkring 200 personer samlats och skanderade ilskna ramsor mot arabiska ledare – och uttryckte hot om våld mot judar i Malmö i fredagskvällen.

Demonstrationen genomfördes efter den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

”Det är avskyvärt och totalt oacceptabelt att uppmana till våld mot judar. Om man kan identifiera hatarna i demonstrationen så ska de naturligtvis lagföras.”

Internationell kritik

Lördagskvällens attack har även uppmärksammats på flera håll internationellt. Den amerikanska journalisten Maggie Haberman, som till vardags granskar Donald Trump, delade Magnus Ranstorps inlägg.

En av USA:s äldsta judiska organisationer, American Jewish Commitee, skriver på Twitter att man är förskräckt men inte helt överraskad av angreppet på synagogan i Göteborg.

”Vi träffade statsministern och utrikesministern för 18 månader sedan i Stockholm. Vi varnade dem för ökande antisemitism. De verkade ganska omedvetna. Kommer de äntligen att vakna nu, sent omsider?”.

Publisert:

LÄS VIDARE