Ville inte flytta till Hagfors – nu tvingas han bo på Ålandsbåten

Socialtjänsten i Spånga ger hemlöse Björn Mattsson, 54, ett ultimatum. Han ska flytta till en lägenhet i Hagfors eller stå utan hjälp från dem.

Det visar sig senare att lägenheten klassas som obeboelig av Migrationsverket på grund av dess råttor, kackerlackor och mögel.

– Man känner sig kränkt, nedvärderad och väldigt nedstämd, säger Björn till Aftonbladet.

Det är år 2013 när Björn Mattssons liv börjar sättas i gungning. Han drabbas av hälsoproblem, en relation avslutas och han gör några misstag i kontakten med arbetsförmedlingen. Det skriver tidningen Hem & Hyra.

– Då jobbar jag jättemycket och är en fullt normal person, säger Björn till Aftonbladet.

Men Björn går på ganska kort tid från att vara en konsult som bor i Nynäshamn till att varken kunna försörja sig eller ha ett tryggt tak över huvudet. Trots problemen lyckas han hanka sig fram med olika temporära boendesituationer, bland annat bor han inneboende i Tensta en period. En annan period bor han i ett källarförråd i en Stockholmsförort.

Till slut blir dock situationen helt ohållbar – han är tvungen att söka hjälp.

I september 2017 kontaktar han därför Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning och blir då hänvisad till en hotelljour i Kungens kurva.

Där bor han under några månader tills han får veta att han inte är tillräckligt aktiv i sitt sökande av bostäder. Därför kan de inte hjälpa honom mer. För Björn kommer beskedet som en chock.

– Jag har sökt närmare 700 boenden, det finns dokumenterat på Blockets hemsida. Så jag tycker att jag har skött min del av det här, säger han och fortsätter:

– Men så fort man nämner att Socialtjänsten ska vara inblandad så är det genast kalla handen.

Ett ”tryggt och säkert” boende

Förvaltningen föreslår då i stället ett annat alternativ. De erbjuder honom en lägenhet i värmländska Hagfors. I utredningen skriver de att den tilltänkta ettan är ett ”tryggt och säkert” boende.

– Så ligger det ett kontrakt på bordet som de tycker att jag ska skriva på. Och när jag börjar ställa frågor vill ingen svara.

Förutom att Björn inte tycker sig få svar på sina frågor så tolkar förvaltningen det som att Björn säger nej till kontraktet vilket får dramatiska konsekvenser.

– Då blir jag per automatik utkastad från Kungens kurva. Jag ställs på gatan helt enkelt.

Bosatt på Ålandsbåten

För att lösa den akuta situationen börjar Björn åka fram och tillbaka med Ålandsbåten. Där kostar en resa bara 100 kronor under lågsäsong och frukost ingår. Det är alltså ett ovanligt billigt boende.

Så nu kryssar Björn mellan Slussen och Mariehamn tills han hittar en annan lösning – eller tills pengarna tar slut.

– Det kostar på att leva under sådana förutsättningar.

Han berättar också att han inte kunnat arbeta de senaste åren.

– Jag har varit sjukskriven under en längre tid och när man inte har någon fast grund att stå på så är det inte så lätt att jobba heller. Det är en röra alltihop.

Klassas som obeboeliga

Efter ett tag får Björn reda på vilket företag som hyr ut lägenheten i Hagfors. Det visar sig handla om en hyresvärd som är lokalt ökänd. Björn börjar göra efterforskningar och hittar mer och mer som han tycker verkar vara skumt med hyresvärden. Han hittar till exempel flera artiklar där mannen bakom fastighetsbolaget anklagas för att ha betett sig bedrägligt mot andra hyresgäster.

Dessutom visar det sig att fastigheten som Björn skulle ha flyttat in i den 21 mars redan är uthyrd till Migrationsverket. Men de har i sin tur sagt upp avtalet och klassar lägenheterna i fastigheten som obeboeliga. De har flyttat de asylsökande som tidigare bott där eftersom det är fullt av mögel, kackerlackor och råttor.

– Fastigheten var i så dåligt skick. En av de värsta på vår lista. Vi betalar det sista nu i maj, säger Susanna Wahrolin, enhetschef på Migrationsverket region mitt, till Hem & hyra.

– Då kommer själva knäckfrågan. Kan en stadsförvaltning som sitter här nere i Stockholm godta vad en hyresvärd säger och tvinga en enskild medborgare att skriva under ett kontrakt utan att kontrollera vad det är för boende och vad som är i görningen?, säger Björn till Aftonbladet.

Förvaltningen nekar till uppgörelse

33 mil – så långt kräver alltså Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning att Björn ska flytta. Till en lägenhet som dels anses obeboelig och som dels redan är uthyrd till Migrationsverket. Aftonbladet har sökt enhetschefen Liz Margulies och biträdande enhetschefen i Spånga-Tensta utan framgång. När Hem & Hyra får tag på Margulies nekar hon däremot till att de haft någon uppgörelse med hyresvärden. I övrigt väljer hon att inte svara på tidningens frågor.

När Aftonbladet söker den aktuella hyresvärden svarar en representant via sms. I meddelandet skriver han att de uppgifter som publicerats i tidningar är felaktiga.

”Lägenheterna som kommer hyras ut har såklart fått en genomgång med olika renoveringar”, skriver han bland annat.

Publisert:

LÄS VIDARE