Ny strid splittrar Svenska Akademien: ”Stoppa Nobelpriset”

De har bråkat om sexövergrepp, jäv och korruption.

Nu har Svenska Akademien vänt blad – och en ny strid har blossat upp:

Om att stoppa Nobelpriset i litteratur i år.

– Den tanken har förekommit, men enligt mitt sätt att se det är den fullkomligt galen, säger akademieledamoten Göran Malmqvist till DN.

Efter torsdagsmötet förra veckan har det, åtminstone på ytan, sett ut som den söndrade skaran som nu utgör Svenska Akademien trots allt skulle kunna enas.

Tack vare kungen kan de som vill lämna – och de som bara tagit en ”time-out” kan, om de vill, komma tillbaka.

– Jag är beredd att gå mycket långt och jag vill att vi ska bli vänner. Det är min hetaste önskan, det är personer som har betytt otroligt mycket för mig, sa Horace Engdahl i ”Nordegren & Epstein” i P1 i tisdags.

”Enda möjligheten”

Då sa han också att han hoppades att Nobelpriset i litteratur skulle delas ut som vanligt i år.

Horace Engdahl är en av de akademieledamöter som ingår i Nobelkommittén, den grupp inom Akademien som huvudsakligen arbetar med att vaska fram en pristagare.

Men kanske sa han för mycket.

Ett dygn senare tycks striden i full gång igen:

Om Akademien, efter allt som hänt, ska – eller inte ska – dela ut ett Nobelpris i år.

Enligt uppgifter till ”Kulturnytt” i P1 finns det personer inom Svenska Akademien och Nobelkommittén – som anser att priset inte kan och bör delas ut i år.

Istället skulle två pris delas ut nästa år.

– Jag tycker att det är den enda möjligheten för oss att överhuvudtaget ha någon prestige kvar, säger en anonym källa i Svenska Akademien till Kulturnytt.

– Det är bara min idé, men det rimliga är att vi inte delar ut Nobelpriset och nästa år delar ut två Nobelpris – ett för i år och ett för nästa år – för att markera att vi förstår att vi har gjort något som kräver stor eftertanke och självrannsakan.

”Skjut upp utdelningen”

Peter Englund, en av de tre som lämnade Akademien med bullar och bång för tre veckor sedan, är på den linjen:

– Med tanke på både situationen i Akademien och prisets bästa vore det kanske bäst att skjuta upp utdelningen ett år, säger han till Kulturnytt.

Kanske är det ett krav från någon av de avhoppade ledamöterna för att komma tillbaka. Klas Östergren har redan formellt sökt utträde, efter kungens beslut om att ändra stadgarna, inte Peter Englund eller Kjell Espmark.

Nobelstiftelsens ordförande, Carl-Henrik Heldin, bekräftar för SVT att det pågår en diskussion om litteraturpriset ska delas ut eller inte.

”Fullkomligt galen”

Men Göran Malmqvist, för närvarande direktör i Svenska Akademien, tycks redan ha grävt ned sig i skyttegraven igen.

Han förnekar bestämt att priset kan ställas in i år.

– Någon framkastade att man skulle kunna skjuta på det under vårt förra möte. Den tanken har förekommit, men enligt mitt sätt att se det är den fullkomligt galen, säger han till DN.

Han kommer dock ta upp frågan på veckans torsdagsmöte.

Per Wästberg, ordförande i Nobelkommittén, tar inte offentligt ställning – han säger till SVT att han inte kan ge något besked förrän om ”någon torsdag eller två”.

Anders Olsson, just nu tillfällig ständig sekreterare, bekräftar att man diskuterar Nobelpriset

– Vi håller på med den just nu. Vi återkommer i frågan, säger han till Kulturnytt.

Publisert:

LÄS VIDARE