Seriemördaren var ex-polis – ”Golden State Killer” gripen

avNiklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Golden State Killer” mördade 12 människor och begick minst 51 våldtäkter.

På mindre än fem år.

Efter 40 års jakt är seriemördaren nu fast – ex-polisen Joseph James DeAngelo, 72, anhölls i natt.

– Vi har tagit honom, säger sheriff Scott Jones.

Tidigt i morse, lokal tid, skrevs Joseph James DeAngelo, 72, in på Sacramento county-fängelset.

Kort därefter publicerade Sacramento Bee de första uppgifterna som pekade på att en över 40 år gammal mordgåta var löst. Enligt tidningens uppgiftslämnare var det den notoriske seriemördaren ”Golden State Killer” som nu hade hittats.

Totalt ska seriemördaren ha begått 12 mord, 51 våldtäkter och hundratals inbrott. Gärningsmannen ska också ha tagit souvenirer från sina offer, som varit från 13 till 41 år.

1 av 3 | Foto: REUTERS/TT NYHETSBYRÅN
Ex-polisen Joseph James DeAngelo, 72, anhölls i natt.

Vid 20-tiden, svensk tid, bekräftade FBI att de hade hittat mördaren och våldtäktsmannen som satte skräck i stora delar av Kalifornien under 1970- och 80-talet.

Och att det är en 72-årig tidigare polis som ska ha begått brotten.

Hittades genom dna-träff

Joseph James DeAngelo greps redan i går i området Citrus Heights i Sacramento och anhölls under natten.

– Joseph James DeAngelo har kallats för många saker av myndigheterna under årens lopp, i dag är det vår ära att få kalla honom för svarande, säger Tony Rackauckas vid åklagarmyndigheten i Orange County.

– Äntligen, efter alla dessa år, har frågan som gäckat oss kring vem som begått dessa fruktansvärda brott äntligen blivit besvarad.

Poliserna ska ha hittat honom genom att de fått träff på dna. Från morden och våldtäkterna har det genom åren säkrats bevisning som knutit Golden State-mördaren till brotten och som sparats i jakten på honom.

Dna-matchningen ska ha skett de senaste sex dagarna. Exakt hur polisen fick tag i 72-åringens dna har ännu inte framkommit.

– Vi visste att vi letade efter en nål i en höstack men vi visste också att nålen fanns där, säger åklagare Anne Marie Schubert på en presskonferens.

– Vi hittade nålen i höstacken och den fanns här i Sacramento hela tiden.

Första brotten redan 1976

Det första kända brott som knutits till mördaren, som kallats Golden State Killer, East Area rapist och Original Nightstalker, skedde sommaren 1976.

Då plågades Sacramento-området av en våg av inbrott och våldtäkter. Knappt två år senare inträffade de första morden – makarna Brian och Katie Maggiore var på promenad med sin hund när de blev jagade och mördade.

Det sista brottet som kopplats till seriemördaren inträffade 1986 då 18-åriga Janelle Lisa Cruz våldtogs och mördades i sitt hem i Irvine, Kalifornien.

Så sent som 2016 gick polisen ut med nya fantombilder i jakten på seriemördaren. FBI släppte då ett antal bilder på hur Golden State Killer ska ha sett ut när han var brottsaktiv.

De bad också om information om män som i dag är i 60 till 75 år gamla med utbildning eller intresse inom militära eller polisiära tekniker. ”Människor som känner honom kanske inte tror att han skulle vara kapabel att begå sådana här brott. Han kanske aldrig visat våldsamma tendenser och kanske aldrig dömts för något våldsbrott”, skrev FBI.

Joseph James DeAngelo var polis i Auburn, nära Sacramento, men fick sparken för att ha stulit varor från ett apotek. I nuläget är han formellt misstänkt för två mord som han knutits till med dna.

Men åklagare Anne Marie Schubert säger att fler åtalspunkter kommer.

– Det har bara inte hunnits med än. Allt har hänt blixtsnabbt, säger hon enligt AP.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Sacramento

Cold case

FBI

Våldtäkt