De får gå efter 42 år på Ericsson

Foto: Besvikelsen var stor på Ericsson i Norrköping i går. "Ericsson lyckas inte med någonting just nu - annat än nedskärningar" säger Jan Fahlgren, Sif-klubbens ordförande, och Sven Hällbom, ordförande i CF.
NYHETER

NORRKÖPING

Tillsammans har de jobbat i 42 år på Ericsson. I går förlorade Sven Hällbom och Jan Fahlgren sina jobb.

Ericsson i Norrköping har bommat igen för gott.

I december fyller Ericssons vd Kurt Hellström 60 och går i pension. Då ska Ericsson ha minskat personalstyrkan med 47 000 personer på två och ett halvt år.

Efterträdaren Carl-Henric Svanberg, 51, ärver ett bolag som, om besparingarna lyckas, minskat sina kostnader från 87 till 38 miljarder kronor per år.

1 200 varslades i går

I går var det systemutvecklarnas tur. Totalt varslades 1 200, varav 700 i Sverige.

De anställda i Stockholm och Norrköping drabbas hårdast. Varslet innebär att Norrköping helt raderas från Ericssonkartan. Telekomjätten har haft fabriker här ända sedan 1962 och som mest 2 100 anställda.

- Vi sparar mer på att stänga helt på en ort i stället för att hyvla bort lite i taget, säger Carl-Gustaf Leinar, personaldirektör.

Sif-klubbens ordförande Jan Fahlgren, 58, har jobbat på Ericsson sedan 1971. Han visste att Norrköping skulle drabbas av varsel men kunde aldrig tro att enheten skulle slå igen helt.

- Det är chockartat. Alla är besvikna och ledsna, men ingen av oss har nog riktigt kunnat förstå vad det här innebär, säger han.

Varken Jan Fahlgren eller kollegan Sven Hällbom, ordförande i CF, förstår ledningens beslut. De anställda i Norrköping utvecklar ett nytt affärstödssystem som ska ersätta de gamla.

- De skär bort funktioner som behövs för att kunna genomföra besparingarna. Nu kommer de bli tvungna att utbilda annan personal eller ta in dyra konsulter, säger Sven Hällbom.

I dag har Ericsson 2 900 medarbetare runt om i Sverige som väntar på att bli uppsagda.

Elisabeth Lindham