Nyheter

Hela Halmstad kan ha varit scen för vampyrspelet

NYHETER

Marcus Norén var ledare för lokala rollspelsklubben

Marcus Norén spelade en form av levande rollspel, som kan ha utspelat sig i centrala Halmstad.

- Spelet bygger på en fantasivärld där det rituella har stor betydelse. Deltagarna intrigerar och smider ränker. Det är som en dokusåpa fast med våldsammare handling, säger en person med insyn i rollspelen i Halmstad.

Marcus Noréns största fritidsintresse var rollspel. Han hade precis avancerat som ledare för den lokala spelklubben i Halmstad. I ett av rollspelen klädde deltagarna ut sig till vampyrer och gick in i en påhittad värld fylld av riter och ond bråd död, enligt en källa med insyn i rollspelsvärlden i Halmstad.

Personen berättar för aftonbladet.se om de så kallade lajven – de levande rollspelen – med vampyr-tema.

Oftast är scenen för rollspelet en lokal där tecken får symbolisera olika platser, exempelvis att ett kors symboliserar en kyrka eller gravplats. Men spelet kan också omfatta en hel stad, som Halmstad.

Prins med stor makt

- I vampyrspelet har varje stad en prins och under honom lyder ett vampyrråd. Prinsen har enormt stor makt men rådet kan vilja avsätta honom.

Kärnan i spelet är dunkelt.

- Det gäller för deltagaren att inte förlora det mänskliga i sig. Att styra besten inom sig, att inte släppa fram det djuriska. Det händer ibland och då är man förlorad, säger rollspelaren.

Utspelar sig ofta i en riktig stad

- Det är inte ovanligt att just det här spelet utspelar sig i en riktig stad. Deltagarna bestämmer i förväg platser där de ska träffas, oftast restauranger och klubbar. Där ger de tecken till varandra, t.ex betyder korsade armar ”jag är osynlig” och ett tecken mot ögat ”jag ser dig”.

Sista gången Marcus Norén sågs i livet var klockan 03.40 natten mot lördagen. Då knackade han på rutan till restaurangen La Cucaracha.

Polisen har i dag svårt att säga något om spekulationerna om en koppling mellan Marcus Noréns hobby och hans död. Fyra dagar efter att han hittades har polisen ännu ingen förklaring till styckmordet. Så länge motivet saknas håller polisen alla dörrar öppna.

- Vi kan inte utesluta det, men vi håller det för osannolikt, säger utredningschefen Lars Hamrén.

Debatten som tagit fart efter Marcus Noréns död har fått Sverok – som organiserar bland annat rollspelare i Sverige – att reagera. I ett pressmeddelande skriver organisationens tf. ordförande Jon Nilsson:

”Flera gånger har de hänt att media i Sverige vid oförklarliga och svåra brott kopplat samman det skedda med olika former av rollspel. Inte i något av dessa fallen finns det något klarlagt samband utan det har alltid rört sig om spekulativa försöka att få uppmärksamhet.”

Läs mer

Fakta / Rollspel

Fredrik Lindén, Zendry Svärdkrona, Mattias Lundell

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter