Rånarna sköt mot polisen

NYHETER

Rikslarm är utfärdat, rånarna bedöms vara farliga

KARLSKRONA

Flera skott avlossades sent i går kväll mot polisen under en dramatisk rånarjakt genom centrala Karlskrona.

– De skjuter på oss. De öppnar eld... Vi behöver förstärkning, skrek poliserna över radion.

På fredagmorgoonen utfärdades rikslarm efter rånarna. Vid åttatiden på kvällen var de fortfarande på fri fot.

Ragnar Dahlberg blev vittne.

Rånarna slog till vid nio-tiden i går kväll vid Föreningssparbanken på Borgmästaregatan i Karlskrona. De var beväpnade med yxa och pistol, tvingade ner de två väktarna på trottoaren och rånade dem på deras bankbox.

Vakthavande vid polisen i Karlskrona, Anders Jonason, säger att rånarna bedöms vara farliga.

- De har ju vapen, så vi bedömer dem som farliga, säger han.

Rånarna flydde i en stulen Saab ut mot ön Saltö. Där såg två vittnen hur en rånare baxade ut bankboxen på en brygga och ner i en mindre båt som mötte upp.

– Först trodde jag att det var båttjuvar. Vi försökte stoppa dem och lyckades få dem att köra sönder motorn mot en påle.

Rodde över sundet

Rånarna rodde över sundet mot Dragsö. Längre kom de inte med båten. En rånare fortsatte med Saaben över bron mot Dragsö och hämtade upp de två som flytt i båten.

– Vi försökte stoppa dem på vägen tillbaka, då satte de ut en pistol genom rutan och siktade mot oss, säger vittnet till Aftonbladet.

Polisen mötte rånarna på väg tillbaka mot centrum och tog upp jakten. Den gick förbi Fisktorget där tv-profilen Ragnar Dahlberg i går kväll ledde allsång för närmare 4 000 Karlskronabor.

– Jag stod på scenen och såg hur poliser med blåljus och sirener i hög fart jagade rånarna. Det var ett otroligt pådrag. Vad skulle jag säga? Jag sa att det här hör inte till föreställningen, säger han.

Jakten fortsatte ut från centrum. I höjd med Pantarholmen öppnade rånarna eld mot polisen. De sköt genom bakrutan på flyktbilen.

– De skjuter på oss. De skjuter på oss. De öppnar eld? Vi behöver förstärkning, skrek poliserna till kollegerna inne på stationen.

Steg på bussen

– Patrullen fick omedelbart order att öka avståndet till rånarbilen, säger vakthavande befäl Mats Trulsson.

Polisen såg rånarna svänga upp mot Blekingesjukhuset och lämna sin bil. De försökte råna en man på området på hans bil, men misslyckades. Enligt uppgift steg en av rånarna på en buss. En annan sprang från platsen. Strax före midnatt greps två män, misstänkta för rånet, i en tätort utanför stan.

Men de visade sig inte ha någon inblandning i rånet.

Polisen höll på fredagen förhör med vittnen och tekniska undersökningar genomfördes av rånarbilen och den bil rånarna försökte komma över vid sjukhuset.

I flyktbilen hittades en box som av största sannolikhet är densamma som den som väktaren tvingats lämna ifrån sig vid rånet. Boxen var oöppnad.

Petter Ovander, Pelle Tagesson