Semestervädret kan vara på återtåg

NYHETER

Så vet du om det blir regn

Solen och värmen kan vara på väg tillbaka. De närmaste dagarna blir det ostadigt men sedan ger meteorologerna en mer positiv prognos.

Det började bra. Sol och värme gav sommarsemestern en bra start för de som var lediga tidigt. Men så hände något och plötsligt blev regn och kyla ett faktum i stora delar av landet.

Juni var varmare och regnigare än normalt. I mitten av månaden kom svalare och ostadigare väder in över landet och än har det inte vänt. Många undrar när det bli solchans igen.

- Resten av veckan blir det ostadigt, ett varierande väder med fortsatt lågtryck, säger Therese Fougman som är meteorolog på SMHI.

Enligt Therese Fougman som själv ska ha semester nästa vecka, finns det dock goda chanser till bättre väder snart.

- In mitten av nästa vecka finns det hopp för bättre väder och sol. Det är ungefär en femtioprocentig chans, spår hon.

TV-meterologens tips

Helen Johansson är meteorolog på Sveriges Television. Hon har semester just nu och är en av de som drabbats av lite ostadigare väder under ledigheten.

- Just nu så står jag och tittar ut på regnet. Men det blir ju en del solglimtar emellanåt . Igår satt jag ute och drack kaffe med min mamma.

- Om det är klart så får man hålla koll på himlen. Om det som kallas för stackmoln eller cumullusmoln uppträder tidigt så är det ett illavarslande tecken. Då kan det bli skurar framåt eftermiddagen.

- Passa på under förmiddagen. Det brukar dra ihop sig först på eftermiddagen, säger hon.

- Ja, nu är ju jag på semester men generellt sätt kan man säga att kusterna är ett säkrare tips. Det är för att stackmolnen bildas över land. Med lite pålandsvind så driver de inåt landet.

- Jag ska åka några dagar till Norge men det är ju inte direkt någon solsemester, säger Helen Johansson och skrattar.

Rekordväder i Sommarsverige

Statistiken kommer från SMHI.

Susanna Vidlund