Rika, unga - och lojala

I Victorias vänkrets måste man veta sin plats

Victorias vänner tillhör några av landets mest förmögna familjer. Flera är söner och döttrar till kungaparets närmaste vänner.

Men under den glassiga ytan råder en strikt rangordning bland kompisarna:

- Man ska veta sin plats, annars riskerar man att frysas ut av gänget, säger en av Victorias vänner till Aftonbladet.

Det är en tidig försommarkväll på Stockholmskrogen Gondolen. Ett tjejgäng sitter vid ett av de runda borden och väntar på sin kompis.

Hon är lite försenad. Sällskapet sneglar på varandra, kollar sina klockor. En av tjejerna suckar lite.

Men så plötsligt kommer väninnan in. Det är kronprinsessan Victoria.

- Jag är ledsen att jag är sen, säger Victoria, innan hon kramar om och kindpussar sina vänner.

Sorlet och skrattet sprider sig i rummet. Ingen nämner den sena ankomsten.

Tidigare under kvällen var Victoria på en invigning. Som gudmor till SEB:s nya miljonbåt fick Victoria krossa en flaska champagne över skrovet. Och så le och vinka så klart.

Det var blåsigt och kallt. Efteråt var det skönt att komma in i den varma restaurangen. Kvällen blir inte sen och efter ett par timmar skiljs tjejerna åt. Victoria får skjuts av sina livvakter hem till Drottningholm.

Mindre tid till vänner

Vännerna betyder mycket för Victoria, men det har blivit allt svårare för henne att få tid att träffa dem. De offentliga uppdragen ökar i takt med hennes ålder, det blir fler resor utomlands och det gäller att vara påläst och kunnig i det mesta.

Victorias vänner är inte som alla andra. De kommer nästan uteslutande från "fina" familjer och den så kallade överklassen i Sverige. De är rika arvtagare till toppskiktet av direktörer och finansmän i Sverige. Ofta är de barn till kungaparets vänner, i vissa fall klasskamrater som Victoria har lärt känna på exempelvis Enskilda gymnasiet. Alla har växt upp på toppadresser som Karlaplan, Östermalmstorg, Djursholm och Saltsjöbaden.

Vännerna umgås till största delen i slutna sällskap. Ett exempel är MacRobson-orden. En speciell herrklubb som grundades av Victorias vän Martin Robson och hennes expojkvän Daniel Collert. Sällskapet klär sig i kilt och Victoria är beskyddarinna. Hon dubbar nya medlemmar med ett

blänkande svärd vid speciella högtider.

Bor i egen trea på slottet

Victoria bor i en av flyglarna på Drottningholms slott där hon disponerar en lägenhet med tre rum. I samma byggnad finns också utrymme för livvakterna. Victoria har själv inrett våningen och trivs med att vara hemma och pyssla. Hon spelar musik, läser böcker och gillar att laga mat. Har hon besök står hon gärna i köket och fixar pasta åt vännerna.

Den senaste tiden har hennes relation med nya pojkvännen Daniel Westling fått mycket uppmärksamhet. De träffades när Daniel var Victorias personlige tränare och umgås regelbundet. Victorias första kärlek Daniel Collert kallas nu skämtsamt för "Daniel den förste" i kompiskretsarna.

Att bli vän med kronprinsessan är närmast omöjligt om man inte har någon kontakt i det innersta gänget. Victoria är vaksam på nya personer i sin omgivning. Genom åren har hon mött en rad människor som medvetet har försökt utnyttja hennes ställning för personlig vinning.

- Det är alltid svårt att veta och man går naturligtvis på nitar. Jag har gjort det, men man måste göra det för att lära sig, har Victoria berättat.

Skryter om vänskapen

Att umgås med Victoria smäller högt hos societetsungdomarna på Östermalm. Att skryta om sina möten med kungligheter är ett populärt inslag på middagarna kring Karlaplan. Det ogillas av kronprinsessan.

De flesta av Victorias vänner som Aftonbladet talat med beskriver Victoria som en rolig och varm tjej.
När vi umgicks handlade det ibland hela tiden om henne och hennes liv

Men det finns också andra åsikter om hur det är att vara kompis med kronprinsessan av Sverige. En av hennes vänner berättar:

- Ibland är det inte lätt. När vi umgicks handlade det ibland hela tiden om henne och hennes liv. Och jag kan förstå varför det blev så. Victorias referensramar sträcker sig inte så långt. Jag menar, hon vill inget illa med det, det bara blir så.

Det finns också en stark hierarki i kompisgänget. Alla vet vilken ställning de har i förhållande till Victoria.

- Man ska veta sin plats och inte tro att man är för mycket kompis. Det ogillas av gänget och det finns exempel på hur folk som inte vetat bättre har frysts ut, säger en av kompisarna till Aftonbladet. När vi umgicks handlade det ibland hela tiden om henne och hennes liv."

De bästa vännerna

Victorias pojkvänner

Daniel Nyhlén

Publisert: