Var är kvinnorna, Persson?

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Glest i toppen efter tre tunga avhopp

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
HAR HOPPAT AV Skolminister Ingegerd Wärnersson lämnade regeringen i vintras.

Minst tre nya kvinnor, möjligen fler. Det måste Göran Persson skaka fram ur rockärmen när han ombildar regeringen.

Är det möjligen därför det tar sådan tid?

Skolminister Ingegerd Wärnersson lämnade redan i vintras. Försvarsminister Björn von Sydow klev över till riksdagen för två veckor sedan. I torsdags följdes han av biträdande socialminister Ingela Thalén. Vice statsminister Lena Hjelm-Wallén har redan packat flyttkartongerna och väntar på avlösning.

I alla andra sammanhang hade detta betraktats som smått absurt. Statsråd efter statsråd lämnar regeringen och det enda statsministern gör är att önska dem lycka och välgång.

Fler kan lämna

Men möjligen finns det en förklaring. Regeringen består i dag av tio män och åtta kvinnor. Åtminstone ytterligare en kvinna, Lena Hjelm-Wallén, kommer att lämna. Sannolikt ännu fler.

Göran Persson har alltså ett starkt behov av att hitta nya kvinnliga statsråd. I alla fall om "världens mest jämställda regering" ska fortsätta att vara ett internationellt föredöme.

Få kvinnor i nätverket

Men i Perssons nätverk finns inte särskilt många kvinnor. Alltså tar det tid för statsministern att ta ut sitt nya lag.

Några tips i all välmening:

Lena Hallengren, förbundssekreterare i SSU. Gjorde utomordentligt bra ifrån sig som ordförande under den socialdemokratiska partikongressen för ett år sedan.

Nalin Pekgul. Måste visserligen bli svensk medborgare och ratades av Bosse Ringholm som borgarråd i Stockholm. Men varför bortse från en politisk begåvning som dessutom är känd och respekterad? Det vore bara dumt.

Lena Nyberg. Tidigare borgarråd i Stockholm och nu barnombudsman. Med tanke på att allt regeringen gör sägs vara bra för barnen så vore väl Nyberg något att tänka på?

Britt Bohlin. I dag socialdemokraternas gruppledare i riksdagen. Men tidigare aktiv i försvarsutskottet. Elisabeth Rehn blev världskändis när hon utsågs till försvarsminister i Finland. Det kan Bohlin också om hon får samma jobb i Sverige.

Wanja Lundby-Wedin. LO:s ordförande har visserligen redan ett jobb som hon är nöjd med. Men det socialdemokratiska partiet och LO har inte varit lika sams som nu på väldigt länge.

Varför inte manifestera den nyfunna vänskapen med ett ministerjobb för fackföreningsrörelsens främsta företrädare? Efterträdarfrågan ordnar sig säkert.

Berit Andnor. Ordförande i riksdagens socialförsäk-ringsutskott, som bland annat hanterar de skenande sjukskrivningarna, och den statliga kommitté som ska få fart på den folkliga debatten om EU:s framtid.

Lena Mellin

Publicerad: