Senator: Det här är ett andra Pearl Harbor

NYHETER

USA inför full krigsberedskap

USA har infört full krigsberedskap.

Landets gränser är stängda och all flygtrafik har stoppats.

- Det här är ett andra Pearl Harbor, säger senator Chuck Hagel.

Efter den värsta terrorattacken i historien införde USA på tisdagen full krigsberedskap. Alla federala byggnader i Washington evakuerades. Och i New York tömdes nedre Manhattan på folk, kollektivtrafiken stängdes av och FN-huset utrymdes.

Militären började också genast att samla sina trupper. Bland annat ett lätt infanteri för att kunna möta eventuella nya attacker. Agenter med automatvapen patrullerar kring Vita huset.

All flygtrafik stoppad

För första gången i historien stängdes även all flygtrafik ner. Plan på väg till USA omdirigerades till Kanada.

Fem krigsfartyg lämnade flottbasen Norfolk för att patrullera den amerikanska östkusten. Dessutom skickades två hangarfartyg till New York, enligt uppgifter från CNN.

- Det är ingen överdrift att säga att det här är ett andra Pearl Harbor, säger senator Chuck Hagel.

Gränserna stängda

Gränserna till Mexico stängdes tidigt. Även gränsen mot Kanada sattes under högsta bevakning i ett försök att stänga landet helt och kontrollera alla gränser.

President George W. Bush, på besök i Florida, ställde in återresan till Washington för att i stället flygas med Air Force One till säkerheten på militärförläggningen Barksdale Air Force Base i Louisiana.

Världen i beredskap

Även runt om i världen höjdes beredskapen efter terrorattackerna i USA. Framför allt på världens flygplatser. Israel stängde alla sina flygplatser för internationella flighter och höjde även bevakningen. Landet beslöt sig även för att evakuera all personal på diplomatiska poster och judiska institutioner i världen. Israel stängde dock inte sina ambassader utan beslöt sig för att hålla dem öppna med ett minimum av personal.

Kanada stänger turistmål

I Europa och Afrika stoppades flygningarna till USA och många plan fick göra en U-sväng och återvända till startdestinationen. Eller landa i Kanada. Kanadas militär inkallades och flera populära turistmål och regeringsbyggnader i landet stängdes. Till exempel CN Tower i Toronto.

Fem SAS-plan återkallades när de befann sig över Atlanten och dirigerades tillbaka till Skandinavien. Brittiske Prins Andrew var på väg till Atlanta men hans flyg skickade också tillbaka till England.

I Bryssel fick NATO och EU-anställda lämna sina arbeten på eftermiddagen som en extra säkerhetsåtgärd. Också Europaparlamentet utrymde lokalerna.

– Man rådde oss att lämna kontoret omedelbart, säger talmannen Robert Fitzhenry.

Krismöten och larmberedskap

USA höjde också beredskapen på sina ambassader i hela världen med avspärrningar och vakter. Ambassaden i Kanada stängdes helt. I Japan larmades också de amerikanska militärbaserna om högsta beredskap.

– Vi ökar truppernas stridsduglighet men naturligtvis kan jag inte gå in på några detaljer om våra aktioner, säger Jeanette Minnich presstalesman för de amerikanska trupperna i Japan.

Ryske presidenten Vladimir Putin kallade in nationella säkerhetsrådet och försvaret sattes i larmberedskap. Dessutom stärktes bevakningen av viktiga byggnader.

Regeringarna i London, Tokyo och Berlin kallades till krismöten liksom EU:s utrikesministrar.

Karin Lindstedt