Hon drog av gratisresan

Gudrun Schyman upptaxeras 150 000 kronor - får straffskatt för oriktiga uppgifter

Vänsterledaren Gudrun Schyman upptaxeras med 150 000 kronor.

Hon ska dessutom betala 16 000 kronor i straffskatt för att ha lämnat oriktiga uppgifter i deklarationen.

Schyman har bland annat dragit av för resor och middagar som redan betalats av riksdagen och vänsterpartiet.

lyxmiddagen i paris var betald   av partiet Skattemyndigheten ger Gudrun Schyman bakläxa på de omfattande avdragen. Vänsterledaren, som igår stod i riksdagen i den allmänpolitiska debatten, upptaxeras med 150000 kronor och får straffskatt på 16000 kronor bland annat för att ha dragit av resor och en lyxmiddag i Paris.
lyxmiddagen i paris var betald av partiet Skattemyndigheten ger Gudrun Schyman bakläxa på de omfattande avdragen. Vänsterledaren, som igår stod i riksdagen i den allmänpolitiska debatten, upptaxeras med 150000 kronor och får straffskatt på 16000 kronor bland annat för att ha dragit av resor och en lyxmiddag i Paris.

Skattemyndigheten beslutade i går att underkänna stora delar av Gudrun Schymans deklaration för inkomst-året 2001 - förra årets deklaration.

Ärendet avgjordes i skattenämnden i Simrishamn som beslutade följande:

?Gudrun Schyman upptaxeras med 120 371 kronor för avdrag under inkomst av tjänst.

?Hennes skattepliktiga kapitalvinst höjs med 30 334 kronor.

?Hon påförs skattetillägg med knappt 16 000 kronor för att ha lämnat oriktiga uppgifter.

I motiveringen till beslutet framgår att Schyman vid upprepade tillfällen yrkat avdrag för utgifter där hon redan har fått ersättning. Det gäller bland annat följande:

?Hyrbil för 13 788 kronor. Betald av riksdagen.

?Taxiresa Mora-Östersund. 3 304 kronor. Betald av riksdagen.

?Inrikes flygresor för 12 859 kronor. Betalda av riksdagen.

?Flygresa till Oslo för 6 025 kronor. Betald av vänsterpartiet.

?Flygresa Bryssel-Paris för 14 252 kronor. Betald av vänsterpartiet.

Försökte dra av fri lyxmiddag

Under vistelsen i Paris åt Gudrun Schyman middag för 1 719 kronor på den exklusiva restaurangen Maxim. Hon försökte dra av notan i deklarationen - men skattemyndighetens kontroll visade att hon redan fått ersättning för middagen. Enligt beslutet har vänsterpartiet dessutom betalat fakturan två gånger.

Gudrun Schyman gjorde avdrag för representation för 34 080 kronor. När skattemyndigheten granskade kvitton upptäcktes till att börja med att Schyman räknat fel. Totalsumman var 10 000 kr lägre: 24 080 kronor.

Av den beviljades hon bara avdrag för 12 000 kronor, efter en uppskattning av skattehandläggaren. Skattemyndigheten ansåg att sambandet mellan representationen och Schymans riksdagsuppdrag inte var styrkt. Bland annat när det gäller två kassa-kvitton från livsmedelsaffären Brunnshallen i Simrishamn.

Drog av för glöggfest

Vänsterledaren gjorde också avdrag för en glöggfest för cirka 100 personer som hon arrangerade tillsammans med sin särbo, arkitekten Jacques Öhlund.

Bland övriga avdrag under inkomst av tjänst har Schyman fått bakläxa även för:

?Taxiresor för drygt 3 000 kronor som redan hade betalats av TV 4, Sveriges Radio och Efti AB.

?Tidningsprenumerationer. Schyman yrkade avdrag för 11 095 kronor, men hade kastat fakturorna och kunde sedan bara styrka 5 601 kronor.

?Telefonkostnader. Schyman drog av 13 420 kronor, men skattemyndigheten godkände bara 8 420. Bland annat underkändes avdrag för abonnemangsavgifter om 120 kronor i månaden.

När det gäller inkomst av kapital upptaxeras Schyman med 30 334 kronor efter felaktig redovisning av en tomtförsäljning. Schyman bokförde den aktuella tomten, som ligger i Gladsax på Österlen nära hennes hem, som en privat bostadsfastighet.

Men enligt skattemyndigheten är tomten en näringsfastighet och då är vinstskatten högre.

Totalt ska nu Gudrun Schyman betala in nästan 91 000 kronor till skattemyndigheten.

Granskningen klar först nu

Hennes deklaration har granskats från och med förra hösten. Eftersom taxeringsperioden formellt gick ut sista november kallas gårdagens beslut för en omprövning.

- Men i praktiken är det först nu som hennes deklaration har blivit färdig, säger Thomas Rönnerhed, avdelningschef på skattemyndigheten i Malmö.

Skattehandläggaren Tord Fexler i Kristianstad har under utredningens gång haft flitig korrespondens med Gud-run Schyman.

- Kontakten och dialogen har varit bra. Enligt handläggaren har hon inte satt sig på tvären, säger Thomas Rönnerhed.

Läs också:

Fler skandaler:

Hans Österman

Publisert: