Efter krisen fann de varandra igen

NYHETER

Räddat äktenskap gör dig lyckligare än en skilsmässa

Trassel i äktenskapet?

Skilj dig inte.

Par som försöker lappa ihop sitt förhållande är lyckligare än de som skiljer sig, visar en ny studie.

- Vi har det jättebra nu, säger programledaren Adam Alsing, 33, som återförenades med sin Anette för fyra år sedan.

Foto: HAR DET JÄTTEBRA - NU Programledaren Adam Alsing separerade från sin Anette för fyra år sedan. Mindre än ett år senare friade han till henne. "Vi har det jättebra nu", säger han.

Amerikanska forskare har intervjuat över 5 000 personer som lever i ett knackigt äktenskap. Bland de par som försökte hitta tillbaka till varandra var två tredjedelar lyckliga efter fem år. Bara hälften av de par som skilde sig var lyckliga.

- Det går att förändra situationen när man hamnat i olyckliga spår, säger Ann-Marie Lundblad, psykoterapeut som forskar kring långvariga äktenskap.

Skiljer sig för lätt

Hon menar att många, speciellt unga par, skiljer sig för lätt. Hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa.

- Det är lite slit-och-släng-mentalitet. Men ofta återkommer samma problem i nästa relation.

Programledaren Adam Alsing bröt upp med sin sambo Anette för fyra år sedan. Sju månader senare friade han till henne på sin egen 30-årsfest.

Barnen Kasper, 9, och Sebastian, 10, var en av anledningarna till att de hittade tillbaka till varandra.

- Men det är dumt att göra det bara för barnens skull. Barn mår bättre av två hyfsat lyckliga föräldrar som bor på skilda håll än två olyckliga föräldrar som bor tillsammans, säger han.

Tappat glöden

Stress, ekonomi och svårigheter att prata med varandra är vanliga problem. Andra har tappat glöden i förhållandet. Men en skilsmässa löser sällan problemen.

-Att skilja sig är en riskfaktor för den fysiska och mentala hälsan. Det innebär ytterligare en kris att gå igenom, säger Ann-Marie Lundblad.

Hon menar att det bästa är att prata med vänner eller ta kontakt med en familjerådgivning. De som lyckas rädda äktenskapet är ofta de som tar itu med problemen på ett seriöst sätt.

Ha inte bråttom

Adam Alsings tips är att inte ha för bråttom.

- Man hittar inte tillbaka till varandra på en eftermiddag. Det gäller att skynda långsamt, säger han.

Anna-Maria Wiklund