Författaren trampades till döds

NYHETER

Det är en enorm tragedi

1 av 3 | Foto: Runt Mount Kenya lever cirka tvåtusen elefanter. Varje år dödas en till tre turister i Kenya av vilda djur.

LONDON

Författaren Ingegerd Zetterlund, 52, och hennes man Sven var i Kenya för att arbeta på en ny bok.

Under en promenad utanför en nationalpark på Mount Kenya blev de attackerade av en aggressiv elefant.

Den stampade ihjäl Ingegerd Zetterlund.

– Det är en enorm tragedi för vår familj, säger maken Sven Zetterlund.

För ett par veckor sedan återvände Ingegerd och Sven Zetterlund, 53, från Örebro till Kenya, ett land som de älskade, för att fortsätta arbetet med en ny bok.

– Vi har under det senaste året jobbat med en bok om vilda djur och massajer i Masai Mara i Kenya, säger Sven Zetterlund i en e-postintervju med Aftonbladet.

Paret hade vid tidigare resor lärt känna många medlemmar ur massajfolket och ville berätta om deras liv i nationalparken Masai mara.

Tillsammans med en svensk god vän, anställd på resebyrån DreamTravel, fortsatte de i bil de nära 20 milen ned till Mount Kenya och hotellanläggningen Castel Lodge som ligger mycket vackert på Mount Kenyas sydsluttning – långt utanför nationalparken.

I måndags gick de ut på en så kallad ”morning walk” för att se på fåglar och växter i närheten.

– Vi gjorde en kortare morgonpromenad på en upptrampad stig som började cirka 200 meter från Castle Lodge. Med oss hade vi en nära vän bosatt i Kenya och en lokal guide, berättar Sven Zetterlund för Aftonbladet.

Klockan var nära halv åtta när sällskapet lämnade hotellet och man gick drygt två kilometer.

Då dök den aggressiva elefanthannen upp bakom de fyra. Alla flydde in i de täta buskagen.

Blev skrämd

Sven Zetterlund tycker att det är svårt att avgöra exakt vad som hände på grund av det snabba händelseförloppet och den mycket täta vegetationen.

Elefanten skrämdes iväg när guiden avlossade ett pistolskott.

Enligt uppgifter i pressen i Kenya spetsades Ingegerd Zetterlund på elefantens betar och fick ännu svårare skador när elefanten sedan stampade på henne.

En av de fyra tog sig snabbt tillbaka till lodgen för att tillkalla hjälp. Man fick efter vissa svårigheter iväg ett SOS till Kenyas Wildlife Service som larmade ett läkarteam som tog sig till området med helikopter.

När hjälpen anlände tre timmar efter attacken var Ingegerd Zetterlund död. Enligt läkaren hade det inte hjälpt om han varit på plats en kvart efter attacken.

– Det som hänt är en enorm tragedi för vår familj vilken jag känner delas inte minst av alla de massajer vi lärt känna så väl under vårt arbete. För att hedra min kära hustrus minne avser vi att instifta en fond där medlen ska användas till att stödja massajbarnen – till exempel för att ge fler möjlighet att gå i skola, få bra sjukvård och kläder.

Gör boken klar

Sven Zetterlund tänker fullfölja sitt och hustruns arbete.

– Jag kommer att färdigställa boken tillsammans med mina barn.

Svein Wilhelmsen är vd för det norska reseföretaget Basecamp Explorer, det bolag som paret Zetterlund reste med.

– Vi har kontakt med flera experter på vilda djur och det man kan tänka sig är att den här elefanthannen har varit i kontakt med människor tidigare och att fått dåliga erfarenheter. Det kan handla om tjuvskyttar till exempel.

– Det som hänt är en mycket stor sorg och en stor tragedi, säger Svein Wilhelmsen.

– De reste i området helt privat, men hade tidigare besökt vår camp. Vi är aldrig i det område paret besökte utan våra resor går primärt till nationalparken Masai Mara som ligger många mil därifrån.

Tre massajer

– Vi vidtar ganska många åtgärder för begränsa riskerna i Masai Mara. Vi går alltid i områden vi känner till och tidigare undersökt, och alltid med minst tre lokala massajvakter.

I går besökte Aftonbladets fotograf Simon Maina området nära Castle Lodge. Han träffade guiden Christoph Muiya som kom till platsen efter attacken.

– Kvinnan fick skador i höger sida när hon spetsades av elefanternas betar. Det är mycket ovanligt att något sådant händer. Vi har hört talas om några tidigare fall, men inte här i området utan ganska långt härifrån.

Farligast stiga ur bilen på safari

Leif Kasvi