Pedofil gripen i Uppland

NYHETER

Misstänks har ofredat fyra barn sexuellt

Polisen misstänker att en 53-årig pedofil har härjat i Uppland det senaste året.

I dag häktades mannen för sexuellt ofredande av fyra barn.

De är pojkar och flickor i 8-årsåldern och polisen kan inte utesluta att fler drabbats.

Polisen i Norrort genomför nu en stor utredning. För en och en halv vecka sedan fick man in en anmälan. Därefter har man snabbt nystat upp en allt mer växande härva.

- Efter hand har vi fått information som fått oss att se mer och mer allvarligt på det här. Och i fredags eftermiddag greps en person, säger Hans Strindlund, chef vid utredningsroteln i Norrort, till aftonbladet.se.

Polisen har fått gå försiktigt fram. Specialutbildad personal har lånats in och videoförhör har hållits med barnen. Samtliga är i åttaårsåldern.

- De mår efter omständigheterna bra, säger Hans Strindlund.

Det ska enligt polisen handla om tämligen grova sexuella förgripelser. Därför var brottsrubriceringen i två av fallen sexuellt utnyttjande, men tingsrätten valde att häkta mannen på den lägre brottsrubriceringen sexuellt ofredande.

- Det beror på vad man i nuläget fått fram av förhören med barnen. Det är lite av teknikaliteter, var och hur man har rört, säger kammaråklagare Anna Åkesson till aftonbladet.se.

Mannen har inte arbetat vid något dagis, förskola eller skola och är inte släkt med barnen. Men polisen bekräftar dock att han inte är en främling för dem eller deras föräldrar. Anna Åkesson säger att de är vänner respektive bekanta.

- Han ingår inte i det närmare umgänget, säger hon.

Fler barn kan ha drabbats

Situationen är svår för polisen. Man utesluter inte att fler barn i området har drabbats.

- Det är en balansgång. Samtidigt som vi vill få fram alla barn som kan ha drabbats så vill vi inte skapa en hysteri, säger Hans Strindlund.

Något längre förhör har inte hållits med den misstänkte mannen. Polisen vill först säkra så mycket bevis som möjligt innan dess.

- Han förnekar brotten, säger Hans Strindlund.

- Vi vill vara säkra att det inte finns ännu fler fall innan vi pratar med honom.

Polisen inte bara vittnesuppgifter att gå på. Man har också säkrat bevis mot mannen i dennes lägenhet.

- Vi har redan så mycket material att vi i dag har en så kallad analysdag, säger Hans Strindlund.

Ofredande i Finland och i Uppland

Enligt häktningsbeslutet från Sollentuna tingsrätt är mannen på sannolika skäl misstänkt för sexuellt ofredande i Finland och en ort i Uppland under 2001 och 2002.

- I varje fall har det skett det senaste halvåret, säger Hans Strindlund.

I det fall där ofredandet misstänks ha hänt i Finland samtyckte föräldrarna att han tog med barnet på resa.

- Föräldrarna var införstådda med resan. Det har ju inte funnits några misstankar mot honom tidigare. Det är en vanlig hygglig människa. Det har inte varit något märkligt för de föräldrarna eller det barnet. Det har varit naturligt i den relationen, säger kammaråklagare Anna Åkesson.

Mattias Lundell