Smitare var livsfarlig rånare

NYHETER

Dödade vägarbetare - misstänks för flera rån

STOCKHOLM

I höstas dömdes han till fängelse för en dödssmitning.

  Nu är han misstänkt för tre mordförsök och tre grova rån.

  Än en gång kan polis och åklagare tacka DNA-analys för hjälpen.

I september körde den 26-årige missbrukaren ihjäl en 41-årig vägarbetare på E4 i Huddinge söder om Stockholm. Påverkad av heroin passerade han vägarbetsplatsen i cirka 100 kilometer i timmen.

  Den körkortslöse mannen förklarade under rättegången att han inte märkte att han körde på vägarbetaren. Straffet blev tre års fängelse för bland annat vållande till annans död och obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

Blodspår

  I den påträffade olycksbilen fanns blod som åklagaren ville ha DNA-analyserat för att säkra bevis. Laboratoriesvaret kom under den pågående smitningsrättegången i november. Redan då kunde åklagaren väcka ett nytt åtal för en stöld där mannen lämnat blodspår efter sig.

  Analyssvaret jämfördes även med DNA-spår från andra ouppklarade brott och på fredagen ledde det till att Stockholms tingsrätt på sannolika skäl fann mannen misstänkt för en rad grova brott i oktober 2001.

Sköt vilt

  Enligt kammaråklagare Jan Frykman rånade mannen ihop med en kumpan en tobaksaffär i Hägersten den 19 oktober. Under vapenhot tvingade de till sig 50 000-70 000 kronor.

  Den 25 oktober slog paret till mot en närbutik på Kungsholmen, hävdar åklagaren. Bytet blev runt 10 000 kronor.

  - Han sköt ett skott med en pistol mot en efterföljande person med avsikt att döda, säger Jan Frykman till TT.

  Dagen efter valde rånarna ut en livsmedelsaffär i Farsta. Tillvägagångssättet var detsamma. Men efter att ha tvingat till sig kontanter sköts en butiksanställd i magen. Åklagaren lägger åter skulden på 26-åringen:

  - Den anställde skadades allvarligt. Hans kollega följde efter rånarna som då sköt minst tre, fyra skarpa skott. I den butiken har vi alltså försök till mord i två fall.

Spott

  26-åringen förnekar kategoriskt brott. Vid fredagens häktningsförhandling, som hölls bakom stängda dörrar, hade han förklaringar till spåren efter honom.

  - Han är bunden till de här brottsplatserna med teknisk bevisning, i första hand i form av DNA, säger Jan Frykman.

  Spåren utgörs av sekret (spott) och hårstrån i en rånarluva som kan bindas till i alla fall två av rånen. Rånarvapnet är inte funnet.

  26-åringen avtjänar sitt straff på Österåkersanstalten, men sitter nu i häkte. Åklagaren vill inte att han försvårar utredningen med tanke på att den misstänkte medbrottslingen ännu är på fri fot.

Lars Pedersen/TT