Mardröm kan ha utlöst bomblarm

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Evakueringsoperation för 50 miljoner – kvinna hade drömt om bomb

Över 600 oljearbetare gjorde sig redo för evakuering av oljeplattformen Safe Scandinavia i Nordsjön i söndags.

Anledning?

En kvinna hade drömt att det fanns en bomb ombord på plattformen.

Larmet om att en bomb skulle finnas på oljeplattformen Safe Scandinavia kom strax före lunchtid i går.

14 civila och militära helikoptrar kallades till platsen för att evakuera över 600 personer – plattformens största evakuering i historien.

En 23-årig kvinna uppgavs ha framfört bombhotet.

”Total galenskap”

Men hotet visade sig vara falskt. Och i dag framkom det varför – kvinnan hade drömt att en bomb skulle finnas på plattformen, skriver The Scotsman och The Guardian.

– Det var total galenskap. Kvinnan hade en dröm om en bomb ombord och hon var skakad när hon vaknade. Det nästa som hände var att arbetare började evakueras, säger Jake Molloy talesman för Offshore Industry Liaison Committee, oljearbetarnas största fackförening till The Guardian.

Enligt Molloy spred sig ryktet om bomben snabbt upp till cheferna som genast tog beslut om evakuering.

– Men egentligen fanns det ingen anledning att evakuera en enda arbetare, säger Molloy.

Dyr historia

Och evakueringen blev en dyr historia. Bara kostnaden för den uppgick till cirka 50 miljoner kronor. Samtidigt förlorade oljebolaget över 30 miljoner kronor eftersom produktionen stängdes av tillfälligt.

Kvinnan riskerar nu rättsliga efterspel på grund av sin dröm. Under måndagen ska hon förhöras av polis och enligt the Guardian kan det bli aktuellt med häktningsförhandlingar.

Kvinnan ska ha varit anställd vid oljeplattformens köksservering. Polisen vill dock inte bekräfta uppgifterna om att hennes dröm låg bakom bomblarmet.

Publicerad: