Presidentvalet i USA 2016

Obama stor- vinnare i natt

Av: 

Tobias Österberg

NYHETER

Presidentkampen fortsätter

Hillary Clinton har en hårfin ledning över Barack Obama efter demokraternas primärval och nomineringsmöten i delstaterna Louisiana, Nebraska och Washington.

Men Obama segrade i alla tre delstaterna.

Hillary Clinton fick se sig besegrad i tre delstater natten till söndagen.

Clinton leder med 1111 delegater över Obama som hittills fått 1096, uppger opinionsinstitutet Real Clear Politics. Den som blir demokraternas presidentkandidat i november behöver röster från minst 2025 delegater.

Obama fick 55 procent av rösterna i Louisianas primärval på lördagen och 68 procent av rösterna vid både Nebraskas och Washingtons nomineringsmöten, enligt rapporter tidigt på söndagsmorgonen.

Svart befolkning

Louisiana har 56 konventdelegater som utses i val och tio superdelegater. Nebraska har 24 delegater och sju oberoende superdelegater. Washington har 78 delegater och sju oberoende superdelegater.

Delagatfördelningen är ännu inte klar mellan Clinton och Obama.

De valda delegaterna fördelas proportionerligt enligt presidentaspiranternas röstetal. Superdelegaterna är förgrundsfigurer i partiet och fria att rösta på vem de vill.

Tidigare i valrörelsen har Obama vunnit i bland annat South Carolina, Georgia och Alabama – stater som liksom Louisiana har en stor svart befolkning med upp till 30 procent av invånarna.

Hittills har Obama vunnit i betydligt fler delstater än Clinton. Men hon har i gengäld tagit hem ett par av de folkrikaste, Kalifornien och New York, som skickar ett stort antal delegater till demokraternas partikonvent.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

LÄS ALLT – om USA-valet på vår specialsajt!
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Presidentvalet i USA 2016

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Trumps USA