Allsvensk stjärna misstänks för rån

NYHETER

Fyra svenska män misstänks ligga bakom ett av de största rånen i dansk historia – häktades i går

1 av 2 | Foto: Här stod sopbilarna som skulle blockera polisen.

GLOSTRUP. En vältränad elitfotbollspelare – och tre tatuerade muskelbyggare med rakade huvuden.

I går häktades svenskarna för mångmiljonrånet utanför Köpenhamn.

– Jag fattar ingenting, sa fotbollspelaren.

En armé av poliser med automatvapen och skottsäkra västar bevakade tingsrätten i Glostrup under den åtta timmar långa häktningsförhandlingen.

– Vi vet att fler var inblandade i rånet och att de har automatvapen. Det finns risk för att de försöker frita sina kumpaner, sa en polischef.

Påslagna sirener

Hela domstolsbyggnaden var avspärrad och de fem misstänkta männen – de fyra svenskarna och en dansk – fördes dit i polisbilar med påslagna sirener.

Först att ställas inför domaren Katja Høegler var den svenske fotbollspelaren, som är i 30-årsåldern. Klädd i jeans, t-shirt och gympaskor förnekade han brott. Sedan stängdes dörrarna. Två och en halv timme senare var han häktad för storrånet – 76 miljoner svenska kronor i byte – mot värdedepån i Bröndby 10 augusti.

Överklagar genast

Fotbollsspelaren ska hållas inlåst i fyra veckor, fram till 11 september – ett beslut han omedelbart bestämde sig för att överklaga.

Samma häktningstid fick hans jämnårige barndomskamrat, en stor muskulös man som fördes in i rätten i jeans och ett linne som inte förmådde dölja alla tatueringar. Mannens handleder var så grova att han hade sår efter handbojorna.

Ledsen och nervös

Näste häktade svensk, en 30-åring, verkade både ledsen och nervös och hade svårt att koncentrera sig på vad åklagaren sa.

Ännu värre var det för den 40-årige dansken. Det framgick klart att han inte mådde bra.

Till sist häktades en 23-årig svensk. Han blev dock inte häktad i fyra veckor som de övriga – utan bara sju dagar. Varför är oklart, men det kan bero på att bevisläget är sämre mot honom eller att han inte misstänks ha haft lika stark roll i rånet.

De fyra svenskarna greps på Scandic Hotel i centrala Köpenhamn i lördags kväll. De satt i lobbyn när polisen slog till.

När de förts bort låg deras mobiltelefoner och buntar med sedlar kvar på bordet.

– De hade checkat in bara några timmar tidigare, säger hotelldirektören Anders Duelund till Aftonbladet.

– De betalade kontant och efter att ha varit uppe på sina rum träffades de i baren och tog en drink.

Försökte växla

Polisen hade haft svenskarna under uppsikt flera dagar, uppger danska medier. Utredarna ska också ha beslagtagit övervakningsfilmer från två bankkontor – Nordea och Jyske bank – i centrala Köpenhamn. Dit kom måndagen efter rånet en utländsk man och försökte växla 200 000 danska kronor till dollar, enligt tidningen 24 Timer. Pengarna fanns i emballage från Dansk värdehantering i Bröndby, just den värdedepå som svenskarna misstänks ha rånat.

– De gjorde ett misstag, därför greps de. Men de sedelbuntar de hade på sig var bara småpengar i sammanhanget. Alla miljonerna är fortfarande borta, säger en utredare.

”Livrädda”

Svenskorna Erika och Linda blev vittnen till gripandet på hotellet.

– Tio civilklädda poliser med dragna pistoler stormade in och skrek att alla skulle lägga sig ner. Vi blev livrädda och gömde oss bakom receptionsdisken. Vi trodde först att det var ett gisslandrama eftersom poliserna var civilklädda, säger de till tidningen Politiken.

Svenskarnas advokat Leo Støckel är fåordig:

– Alla nekar till brott, tre av de fem häktade kommer att överklaga. Jag bedömer dem som helt vanliga killar, säger han.

Polisen tror att minst tio kumpaner fortfarande är fria – och drar tydliga paralleller till ett liknande värderån i Glostrup i april. Då blev bytet 78 miljoner svenska kronor, det största i dansk kriminalhistoria.