Han får inte ha teflonminne

Stefan, 34: Jag trodde det var ett skämt

VILL INTE SLÄPPA. Stefan Svensson hotas av stämning om han inte avregistrerar sin hemsida teflonminne.org. Hotet kommer från multinationella företaget DuPont, som äger rätten till namnet teflon, ytbehandlingen där inget fastnar. DuPont har i ett annat fall krävt att en spelklan i Storbritannien slutar kalla sig Kevlar Killers, eftersom det skulle inkräkta på varumärket kevlar.
VILL INTE SLÄPPA. Stefan Svensson hotas av stämning om han inte avregistrerar sin hemsida teflonminne.org. Hotet kommer från multinationella företaget DuPont, som äger rätten till namnet teflon, ytbehandlingen där inget fastnar. DuPont har i ett annat fall krävt att en spelklan i Storbritannien slutar kalla sig Kevlar Killers, eftersom det skulle inkräkta på varumärket kevlar.

Stäng din hemsida annars stämmer vi dig.

Det kravet fick Stefan Svensson i ett brev från en advokat i Schweiz.

Bakom kravet står multinationella företaget DuPont – som inte accepterar att Stefans privata hemsida heter teflonminne.

Det började för ett år sedan.

I februari 2006 kom det första brevet från Anne Chabane på företaget DuPont de Nemours International S A.

De äger rätten till ordet teflon, en ytbehandling som används i bland annat i stekkärl. Företaget krävde helt kort att Stefan stängde sin hemsida och avregistrerade sin domän teflonminne.org.

Det korta brevet var undertecknat av Chabanes assistent Uma Panigrahi.

– Jag trodde det var ett skämt först. Men det är det inte, för det kom fler brev och nu hotar de att stämma mig, säger Stefan Svensson, 34.

Från raplåt

Ordet kommer från Göteborgsartisten Pst/Q som rappade om teflonminne.

– Jag tyckte det var ett väldigt bra ord, för det är precis så jag kände mig ibland. Men nu på måndag ska allt vara borta, säger dom. Annars stämmer man mig. Jag tycker det här är väldigt jobbigt och vet inte riktigt vad jag ska göra.

Stefan har skrivit svar till företaget och har försökt förklara vad ordet teflonminne betyder.

Han berättade att hemsidan är helt privat, att den inte innehåller något kommersiellt material alls, bara privata bilder, lite reseberättelser och personliga betraktelser.

Dessutom ger ordet teflonminne över 30.000 träffar på Google.

Då skaffade DuPont en svensk advokat som har skickat både mejl och rekommenderade brev.

Erbjuder 200 dollar

Nu erbjuder man Stefan 200 dollar i ersättning om han stänger hemsidan omedelbart.

– Jag vill inte ha några pengar. Jag har haft den här hemsidan i fem år. Jag har jobbat mycket med den och jag tycker om den och jag vill ha den kvar, säger Stefan.

– Jag är en privatperson och den här domänen drivs i privat syfte. Jag har ingen koppling till något företag och har inga kommersiella intressen. Det känns som de försöker skrämma mig att lägga av med min domän.

Stefan har inte kontaktat någon advokat själv.

Däremot ringde han förra våren juristfirman Albihns, som är experter på just patent- och varumärkesfrågor.

I bloggosfären

– Jag frågade två personer, en på deras Malmö-kontor och en i Göteborg, om min sajt inkräktade på teflons varumärke. Bägge två sa att det var inget varumärkesintrång.

– Jag har också pratat med en bloggare som kallar sig teflonminne. Han har till och med en stekpanna på sin blogg. Men han har inte blivit hotad av dom, säger Stefan.

Idag är det just Albihns som företräder DuPont i ärendet som gäller Stefans hemsida.

I den korrespondens aftonblade.se tagit del av påpekar juristen Göran Starkebo att DuPont har ensamrätt till ordet teflon och inte önskar bli associerad med de aktiviteter som förekommer på domänen.

Inga kommentarer

Som exempel hänvisar han till två bilder, en som föreställer ett öra med piercingsmycken och en annan som föreställer en tatuering på en av Stefans kompisar.

Aftonbladet.se har sökt Starkebo för en kommentar men inte lyckats nå honom.

– Vår policy är att aldrig kommentera kunder, rykten eller ärenden eftersom vi arbetar under sekretess, säger Eva Cohen, informationschef vid Albihns.

Publisert: