Mp: Avskaffa flyget i södra Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-10

Miljöpartiet vill satsa på snabbtåg för att möta klimathotet

Bort med allt inrikesflyg söder om Sundsvall.

Det föreslår miljöpartiet och vill istället att vi tar tåget.

– Det är den typen av satsningar som behövs om vi ska klara klimatmålen, säger språkrör Maria Wetterstrand till aftonbladet.se.

Maria Wetterstrand.

För att klara omställningen vill partiet satsa på snabbtåg i hela södra Sverige, bland annat på sträckorna Stockholm-Göteborg, Stockholm-Malmö och Sundsvall-Stockholm.

– Det är helt rimligt att satsa på det här. Det är den här typen av stora satsningar man behöver för att klara framtidens kommunikation på ett bra och smidigt sätt och för att klara av att möta klimathotet.

Wetterstrand har övriga Europa som förebild.

– De flesta länder i Europa har betydligt mer snabbtåg och på de sträckorna flyger man inte.

Det här låter dyrt. Hur ska alla snabbtåg finansieras?

– Sådana här investeringar krävs om vi vill ha ett samhälle som klarar klimatmålen. Nu investerar man fel och satsar istället på till exempel förbifart Stockholm, ett jättestort motorvägsprojekt som leder till mer utsläpp av koldioxid.

Vilket stöd finns bland övriga riksdagspartier för det här?

– Det är bara först på senare år som miljön har börjat komma i ropet igen. Det är många som fortfarande tycker att flyget är supermodernt och ett jättebra sätt att transportera sig på.

– Men det är absurt att sträckan Stockholm - Göteborg är den sträcka som vi flyger mest på. Där tar tåget tre timmar. Om vi dessutom inför snabbtåg kommer det att gå fortare med tåg än med flyg, säger Maria Wetterstrand.

Målet är att inrikesflyget ska vara avskaffat söder om Sundsvall år 2020. Enligt Svt:s Rapport vill miljöpartiet även införa en flygskatt på 200 kronor för enkelresor inom EU och på 400 kronor för längre resor.

I eftermiddag kommenterar infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) miljöpartiets förslag.