Bakslag för våren

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

SMHI: Den kalla luften strömmar in över landet

Härliga vårdagar med temperaturer på sju, åtta grader har vi hunnit vänja oss vid i södra Sverige.

Men nu blir det ändring på det.

– Från helgen lär våren få ett första bakslag med kallare väder med mer normala temperaturer för årstiden. säger Jonas Höglund, meteorolog på SMHI.

Vädret fortsätter vara milt i dag och imorgon men natten mot lördagen drar ett lågtryck in över Västkusten med hårda vindar, regn och snö.

Lågtrycket rör sig in över landet under lördagsdygnet.

– Blåsigast blir det längst i söder, i Halland och söderut. Natten till söndagen blir det dock blåsigt på många håll, säger Jonas Höglund, meteorolog på SMHI, till aftonbladet.se.

Lågtrycket väntas också ge en hel del nysnö över Norrland, medan det längre söderut blir både snö och regn.

Kalla vindar

Under söndagen drar lågtrycket bort österut, samtidigt som kalla vindar från norr sveper ner över landet.

– Den kalla luften strömmar in över landet och leder till mer normala marstemperaturer. Med det menas minusgrader nattetid i Götaland och ett par plusgrader dagtid. Det kan ses som ett bakslag nu när man är vad vid milt väder.

Kan vi räkna med ett klart väder och uppehåll i alla fall?

– Det kommer variera rätt mycket under veckan. Det kommer passera nederbörd i form av regn i söder och snö i norr. Men vissa dagar i nästa veckan kan säkert bjuda på vackert väder, även om det blir kyligt.

Kommer de lägre temperaturerna hålla i sig?

– Det håller i sig de närmsta tio dygnen i alla fall och även om det inte blir våldsamt kallt kommer det nog kännas i alla fall.

Publicerad: