Indonesiens exdiktator Suharto död

Av: Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:
En polisofficer tillkännagav Suhartos död för journalister på sjukhuset.
Foto: REUTERS
En polisofficer tillkännagav Suhartos död för journalister på sjukhuset.

Indonesiens exdiktator Mohamed Suharto avled på söndagen, 86 år gammal.

Han var en av Asiens mest blodbesudlade envåldshärskare och den kanske mest korrumperade statschefen i modern historia.

Suharto togs in på sjukhus i Jakarta den 4 januari med blodbrist, lågt blodtryck och sviktande funktion i hjärta, njurar och lungor.

En polisofficer tillkännagav exdiktatorns död för journalister på sjukhuset.

– Indonesiens andre president haji Mohamed Suharto avled klockan 13.10, sade han.

Strax efteråt syntes gråtande familjemedlemmar på sjukhuset. Soldater ur specialstyrkor ställdes ut på vakt.

Släkten Suhartos inflytande har gradvis minskat efter det att diktatorn tvingades avgå 1998. Men den har fortfarande starka band till militären.

Stormrik släkt

Under Suhartos tid vid makten 1966–98 upplevde visserligen Indonesien en snabb ekonomisk utveckling, men framför allt var det familjen Suharto själv och en liten krets kring presidenten som skapade sig ofantliga förmögenheter.

Utredningar efter Suhartos avgång kom fram till att han försnillat mellan 120 och 270 miljarder kronor ur statskassan. I årtionden gick det knappt att bedriva någon ekonomisk verksamhet utan att gå via familjen Suharto.

Suharto föddes på Java 1921 och inledde en militär karriär strax före andra världskriget.

Under det självständiga Indonesiens första oroliga decennium växte kommunistpartiet (PKI) där till det starkaste i Asien näst efter det kinesiska.

Kuppförsök

Den förste presidenten Sukarno blev allt mer beroende av kommunisternas stöd i en tilltagande maktkamp med militärledningen och islamiska grupper.

Sedan ett prokommunistiskt militärt kuppförsök slagits ned i september 1966 ledde Suharto arméns arbete med att krossa PKI. Upp till ett par miljoner människor kan ha dödats, de flesta kineser, och ytterligare ett par hundra tusen fängslades.

Den kraftigt försvagade presidenten tvingades överföra alla maktbefogenheter på Suharto, som i början av 1967 formellt tog över presidentämbetet och blev en trogen USA-allierad.

Slutet samhälle

Nu följde tre decennier av enpartidiktatur, presscensur och fejkade allmänna val. Militären hade total politisk och ekonomisk makt. Korruptionen genomsyrade samhället och Östtimor ockuperades 1975–99 med upp till en kvarts miljon dödsoffer som följd.

Suhartos regim började vackla 1996, sedan Sukarnos dotter Megawati Sukarnoputri valts till ledare för Demokratiska partiet PDI, det ena av de två i princip statskontrollerade ”oppositionspartier” som skulle ge regimen en demokratisk fasad. Trots att hon var politiskt oprövad väckte hon väldig entusiasm, tack vare att hennes far levde starkt kvar i befolkningens minne.

Undgick straff

När Suharto gav order om att Megawati skulle sparkas, brast alla illusioner om den indonesiska demokratin, och kravaller utbröt. När Suhartos och militärens stödparti Golkar året därpå fuskade till sig en ännu större valseger än normalt, samtidigt som Indonesien hade drabbats hårt av den sydostasiatiska ekonomiska krisen, började regimen falla sönder.

Två månader efter det att han själv blivit omvald ännu en gång 1998 tappade Suharto greppet om sitt land och tvingades avgå.

Trots åratals utredningar av Suhartos vanstyre undgick han själv straff, tack vare slipade advokater och läkarintyg om svag hälsa.

Publicerad: