Sol-och-vårare fick fängelse

Av: Susanna Vidlund, David Nannini Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fälls för 16 fall av grovt bedrägeri – får fem års fängelse

Med hjälp av kontaktannonser fick mannen kontakt med kvinnorna – och lurade av dem sammanlagt 1,7 miljoner kronor.

I dag dömdes 51-åringen till fem års fängelse.

– Han har på ett hänsynslöst sätt utnyttjat sina medmänniskor, säger rättens ordförande Dick D Johansson i en kommentar.

Den 51-årige norrmannen har i rätten nekat till anklagelserna. Men i dag dömdes han till fem års fängelse av Varbergs tingsrätt.

”Hänsynslöst”

Han döms på samtliga åtalspunkter för grovt bedrägeri i 16 fall, försök till grovt bedrägeri i två fall och dopningsbrott i ett fall. Totalt har bedrägerierna omfattat ett belopp på 1 705 393 kr.

– Den samlade brottslighetens straffvärde är enligt tingsrättens mening mycket högt eftersom N.N. på ett hänsynslöst sätt har utnyttjat sina medmänniskor och satt sin brottslighet i system, säger rättens ordförande, rådmannen Dick D. Johansson, enligt ett pressmeddelande från tingsrätten.

51-åringen ska enligt domen utge skadestånd på 912 993 kr till tio av de bedragna kvinnorna.

Mannens fru stod åtalad för medhjälp till grovt bedrägeri, men friades av tingsrätten.

”Fastmer förefaller hon, som upprepade gånger och fortlöpande har utsatts för N.N:s otrohet och manipulativa agerande, ha varit det största offret i denna tragiska bedrägerihärva”, skriver tingsrätten i den hundrasidiga domen.

Kontaktsajter på nätet

51-åringen sökte upp sina offer via kontaktsajter på nätet. Där ljög han om sin ålder och påstod att han var 35 eller 36 år och bodde på en herrgård. Enligt Hallands Nyheter kallade han sig för en ”seriös trevlig kille” med ett ”tomt rum i sitt hjärta.” Han berättade att han gillade promenader på stranden, grilla i trädgården samt shopping.

– Jag påstår inte att det är ett brott att förföra kvinnor med lögner men i det här fallet har N.N. utnyttjat förtroendet för att lura dem på pengar, har åklagare Klas Lundgren tidigare sagt i rätten enligt Hallands Nyheter.

Upprätthålla fronten

Kvinnorna lockades att träffa 51-åringen i huset hemma i Halland. De övertalades att satsa pengar, i ett fall så mycket som 232 000 kronor. Två andra kvinnor lockades satsa 55 000 respektive 30 000 kronor. Pengarna skulle gå till olika projekt, bland annat ett kasino i Oslo.

– Han behöver pengar för att kunna upprätthålla den här fronten med fina bilar, fina kläder och kunna ta emot kvinnor i den välinredda prästgården utanför Falkenberg eller på hotellrum, har åklagare Klas Lundgren tidigare sagt.

Den 16 september förra året kallades mannen till polisförhör men dök inte upp. Han anhölls i sin frånvaro och greps sedan på bar gärning hemma hos en kvinna i hennes hem i Stockholmstrakten.

51-åringen har tidigare dömts för ekonomisk brottslighet till flera års fängelse.

Publicerad: