Här röstar alla på ”sin” Sarah

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9 | Foto: PONTUS HÖÖK
”Alla känner alla i Wasilla”, säger Ashlee Gunner i glasskaféet. Hon gick i skola med Palins son Track.

WASILLA, ALASKA. För en månad sedan var det bara några få nära Polcirkeln som kände till människorna i den lilla staden. Sedan utsågs Sarah Palin till vicepresidentkandidat – och nu står de i hela världens fokus.

De inpiskat självständiga invånarna i lilla Wasilla vet inte riktigt om de gillar det. Men de är oändligt stolta över ”sin” Sarah.

Aftonbladets Per Bjurman och Pontus Höök har besökt den småruffiga småstaden i Alaska där alla är du med planetens just nu hetaste politiker.

David Person på vapenbutiken Chimo Guns, belägen vid det torftiga så kallade strip mall som ska föreställa Wasillas centrum, ler snett när vi presenterar oss.

– Jo, jag förstod att ni var media. Vi har knappt haft med några andra sorters människor att göra de senaste veckorna, säger han.

Den lätt misstrogna attityden har vi hunnit vänja oss vid redan efter några timmar i de råbarkade nybyggartrakterna 45 minuter norr om Anchorage.

De vill inte tala med pressen

Den unga kvinnan på Bee Hive, frisörsalongen dit stans stora kändis kör en bucklig grusväg för att få håret fixat, meddelar kort att hon inte ger några fler intervjuer. Rektorn vid Wasilla High School, som först lät så intresserad av en pratstund, gör sig plötsligt oanträffbar. Och gästerna på inrökta baren Mug-Shot Saloon bara stirrar stumt framför sig när de får frågor.

Sedan John McCain för en knapp månad sedan städslade Sarah Palin – Wasillas förra borgmästare och Alaskas nuvarande guvernör – som sin ”running mate” har hennes hemstad varit invaderat av media från hela världen och de drygt 6 000 innevånarna börjar tröttna.

Men när David Person förstår att vi kommer från Sverige faller han till föga. Han har, som så många andra i delstaten som kallas Nordamerikas last frontier, svenska rötter och vill trots allt att vi ska få ett bra intryck.

– Det är inte det att journalisterna som varit här betett sig illa, säger han och fingrar på kolven till de ett av de automatgevär hugade spekulanter kan plocka åt sig från ett helt vanligt ställ på butiksgolvet.

– Men de har varit taskiga mot Sarah. Framställt henne på ett ofördelaktigt sätt. Det gillar vi inte. Hon är ju en av oss.

Här köpte Palin sina vapen

Kollegan Mike Kroner, svenskättad han också, skjuter in att problemet består i att de individer som företrädesvis rapporterar i amerikansk press och tv är liberaler och demokrater och inte förstår livsstilen i Alaska.

– De tycker att vi är några slags kufar som är besatta av vapen och jakt. Men vi är som alla andra, bara lite friare och mer måna om vår självständighet.

– Exakt sådan är Sarah också. Därför kan de inte förstå henne. Vi, däremot, älskar henne av just den anledningen. Hon är som alla andra här uppe.

Känner han vicepresidentkandidaten?

Jodå, hon och familjen har varit inne på Chimo och köpt vapen och en bror är mycket god vän med Palins make, Todd.

Så uttrycker sig alla vi, trots allt, får prata med i den märkligt utspridda och vildvuxna staden, som i princip bara består av spritaffärer och vapenbutiker och kyrkor men ligger oändligt vackert i en prunkande dal omgiven av mäktiga, blånande bergsmassiv med snöklädda toppar.

De är goda vänner med Sarah. Har pluggat med henne. Spelat hockey med hennes söner. Varit på gudstjänst med hennes familj i Wasilla Bible Church uppe i skogen bortanför Mug-Shot Saloon.

– Men här är ju så litet, säger Ashlee Gunner som jobbar i en glasskiosk utefter huvudleden George Parks Highway.

– Alla känner verkligen alla. Jag har själv gått i skolan med sonen, Track. Han är väldigt sympatisk person. Ja, det är de allihop. Hela familjen.

Att Ashlee stöder Palin också politiskt behöver ingen betvivla. På en ljusskylt utanför den lilla kiosken skickar hon – som nästan varenda affärsidkare i hela dalen – en uppmuntrande hälsning till celebriteten i den pampiga, numer Secret Service-bevakade villan vid Lucillesjöns strand.

– Det är klart jag kommer rösta på henne. Det tror jag alla i Wasilla tänker göra. Vi är väldigt stolta över vår Sarah, ler hon.

Nu är barerna öppna till kl 5

Om man ber om exempel på vad Palin gjort specifikt för sin hemstad blir svaren lätt mumlande. Det man tycks minnas bäst är att hon sett till att barerna, med Mug-Shot Saloon i spetsen, får ha öppet till 5 på morgnarna.

– Hon visade handlingskraft och förståelse för vanliga människor. Det är det vi tar fasta på och älskar henne för, heter det.

Lika entusiastisk är Sheree Hugli, föreståndare i den lokala ishallen – och liksom Sarah Palin en av Wasillas numer mytomspunna hockeymammor.

– Våra söner har spelat i samma lag i många år, berättar hon med ett stolt leende.

– Jag kan inte säga att jag känner Sarah närmare, men jag har uppfattat henne som en helt vanlig mamma som varit bra på att stödja vårt hockeylag. När jag såg henne hålla talet på konventet blev jag dock väldigt imponerad. Ja, jag kände mig direkt upplyft.

Sheree känner också Levi Johnston, ynglingen som, något skandalöst, ska ha barn med 17-åriga Bristol Palin om några månader.

– Ja, han har alltid varit här i hallen. Det är en helt vanlig, snäll kille. Otroligt, det som hänt. Men här är det ingen som tycker att det är nåt konstigt med det där.

Trots den sortens omtumlande upplevelser har Sheree Hugli positiva förväntningar på vad Palins sensationella genombrott på den politiska scenen kan innebära för Alaska och Wasilla.

– Ja, tänk om hon blir vald. Jag tror vi får ett suveränt uppsving, skrattar hon.

Wes Warner, en hårdkokt ”biker” som dricker Wild Turkey på Mug-Shot Saloon och efter visst trugande går med på att låta sig intervjuas, är inte lika säker.

– Jag är republikan och stöder Palin helhjärtat. Hon är en av oss, slår även han fast.

– Men jag befarar att hennes framgångar leder till att fler idioter kommer upp från ”the lower 48”, med sina regleringar och sin bullshit.

”Vi vill inte ha några regler”

”The lower 48” är Alaska-bornas namn på de 48 delstaterna i det ”reguljära” USA, det söder om Kanada, och Wes kan inte dölja sitt förakt ens i det rökfyllda mörkret på Mug-Shot Saloon.

– Vi bor här för att slippa skiten de håller på med där nere. Det är själva idén med Alaska. Självständigheten. Friheten. Pionjärandan. Vi vill inte ha några regler, säger han och sänker ytterligare en Wild Turkey whiskey.

Wasilla har talat.

Publicerad: