1 400 bort på Volvo Lastvagnar

Volvo Lastvagnar säger upp 1 400 anställda i Göteborg, Umeå och belgiska Gent, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

– De planerade neddragningarna görs inte bara för att minska kapaciteten, utan även för att effektivisera produktionen och kompensera för de ökande råvarupriser som vi nu känner av, säger Staffan Jufors, vd på Volvo Lastvagnar i pressmeddelandet.

Ökat kostnadstryck

Enligt företaget görs de planerade kapacitets- och personalneddragningarna "för att anpassa produktionen till mer normala nivåer".

– För att motverka ett ökat kostnadstryck införs ett besparingsprogram som omfattar hela Volvo Lastvagnar och som innebär bland annat en genomlysning och effektivistering av den kommersiella verksamheten, säger Staffan Jufors.

Gent, Tuve och Umeå

Personalneddragningarna berör drygt 400 visstidsanställda i belgiska Gent. Där läggs det temporära nattskiftet ner den sista december i år.

I Tuve är riktar man in sig på att reducera kvällsskiftet, något som beräknas innebära en minskning av antalet anställda med upp till 610 personer.

Även i Umeå berörs anställda då kapaciteten i hyttfabriken planeras minskas från och med den 1 april 2009. Där beräknas cirka 370 anställda beröras av neddragningarna.

Förhandlingar med de fackliga organisationerna kommer att inledas omgående, meddelar företaget.

Publisert: