Fegt avslut av Clinton

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

Hillary Clintons strategi verkar vara effektiv

segerviss? Hillary Clinton går runt och skakar hand med anhängare efter hennes tal i First United Methodist Church i Indianola i Iowa. Foto PoNTUS HÖÖK
segerviss? Hillary Clinton går runt och skakar hand med anhängare efter hennes tal i First United Methodist Church i Indianola i Iowa. Foto PoNTUS HÖÖK

INDIANOLA, IOWA. Hillary Clinton slutspurtar med säkerhetsbälte. Och det verkar vara en effektiv strategi.

– Jag hade tänkt rösta på John Edwards eller Joe Biden. Men nu lutar jag åt Hillary, säger osäkra Diane Bracken efter ett av Clintons sista möten med väljarna i Iowa.

Diane Bracken är en av 200–300 innevånare i lilla Indianola som tränger sig in i oansenliga First united methodical church för att höra när Hillary Clinton försöker övertyga dem om att hon är värd deras röst i nattens provval.

Och Diane hör till den typ av väljare kandidaterna i Iowa och deras kampanjarbetare är beredda att göra praktiskt taget vad som helst för.

Den osäkra.

– Ja, jag har haft svårt att bestämma mig, berättar hon för Aftonbladet.

– Förhoppningsvis bestämmer jag mig innan det är dags att gå på nomineringsmötet i kväll.

Flankerad av dottern

Hon får höra en tämligen försiktig Hillary, flankerad av mamma Dorothy och dottern Chelsea samt kändisvännerna Ted Danson och Mary Steenburgen.

New York-senatorn verkar ha tagit intryck av de experter som menar att hennes enda möjlighet att misslyckas i de första provvalen är att hon gör någon form av groda.

Går knappt till attack

Hon nämner knappast ens de demokratiska motkandidaterna. I den mån hon alls går till attack är det mot motståndarna i Vita huset. Mest ägnar sig Hillary Clinton åt att upplysa om sina egna förslag om exempelvis allmän sjukförsäkring – och sina påstådda triumfer tidigare i livet.

Och det gör intryck på tveksamma Diane.

”Hillary var jättebra”

– Ja, jag tycker Hillary var jättebra, säger hon.

– Jag har tidigare tänkt rösta på antingen Joe Biden eller John Edwards och inte ens tänkt på Hillary.

– Men nu börjar jag faktiskt överväga om det inte är henne jag ska satsa på.

Återupprätta USA

Mest imponerad blir fru Bracken av vad hon beskriver som bevisen på att Clinton åstadkommit förändringar tidigare i livet.

– Alla pratar om att de vill förändra och skapa ett nytt USA, men Hillary har faktiskt gjort det redan, tidigare i sitt liv.

– Jag gillar också det hon säger om att USA ska återupprätta sitt rykte i resten av världen. Det behövs.

Publicerad: