Nyheter

Jätteasteroid på väg mot Mars

Av: 

Caroline Olsson

NYHETER

Forskarna hoppas på krock i januari

Den röda planeten. En 50 meter stor asteroid är på väg mot Mars och forskarna hoppas på en kollision den 30 januari. Kratern blir i så fall en kilometer bred.
Den röda planeten. En 50 meter stor asteroid är på väg mot Mars och forskarna hoppas på en kollision den 30 januari. Kratern blir i så fall en kilometer bred.

Chansen är 1 på 75 att det smäller.

Nu väntar rymdforskarna med spänd nyfikenhet.

– Eftersom det inte handlar om jorden är vi inte oroliga, säger Steve Chesley vid Nasa.

Asteroiden kallas 2007 WD5 och upptäcktes så sent som den 20 november i år.

Då bedömdes risken – eller chansen – för en Marskrock till 1 på 350.

Nu har oddsen för närkontakt i rymden den 30 januari minskat till 1 på 75, uppger New Scientist. Och smäller det blir det i en fart på 13 kilometer i sekunden.

Hoppas på träff

För rymdforskarna är den möjliga kollisionen en välkommen julklapp. Oddsen att det smäller är visserligen små, men ändå bland de största hittills för en rymdkollision på säkert men väl synbart håll.

– Det är oerhört ovanligt. Vi räknar med att den bommar, men det finns ändå en chans att det blir träff, säger astronomen Steve Chesley vid Nasa.

2007WD5 beräknas vara cirka 50 meter bred, lika stor som den jätteasteroid som slog ner i Tunguska i Sibirien 1908. 2000 kvadratkilometer skog förstördes och en människa omkom vid nedslaget i det mycket avlägsna området.

Asteroiden är just nu på baksidan av månen, men blir synlig från jorden igen i slutet av december eller första dagarna i januari. Tills dess kan man njuta av fullmånen, som lyser upp julafton med full kraft nu på måndag.

Nära ekvatorn

Om asteroiden träffar Mars sker nedslaget sannolikt i närheten av ekvatorn, vilket innebär att de Marsfarkoster som hittills placerats på den röda planeten inte riskerar att skadas.

– En rymdsten av den här storleken skulle spränga en krater på cirka en kilometer tvärs över, säger Ray Arvidson vid Washington-universitetet i St Louis till New Scientist.

Risken finns att ett nedslag rör upp stora mängder stoft som i värsta fall kan damma igen utrustning som placerats på Mars.

– Men det är sannolikt inget större problem. Det är rätt gott om stoft i atmosfären ändå, säger Arvidson.

Eldklot

Om nedslaget blir av finns det en god chans att någon av Marsfarkosterna kan följa hur asteroiden går in i Mars atmosfär och faller mot ytan som ett gigantiskt eldklot.

Senaste gången forskarna kunde se en rymdsmäll på nära håll var 1994, då en stor komet krockade med Jupiter.

Nasa har planerat en ny resa till Mars. Färden var satt till år 2011, men datumet har knuffats fram två år till 2013 på grund av problem som försenat planeringen. På prislappen för det uppdraget står det 475 miljoner dollar.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: