Vägarbetare slogs blodig

avAftonbladet, Tobias Österberg

NYHETER

Bilisten blev förbannad när det tog tid att komma förbi vägarbetet. Då gick han ur bilen och slog en arbetare blodig.

Nu vill facket se krafttag mot det ökande våldet från aggressiva bilförare.

– Jag tror tyvärr att det här är ett problem som vi bara ser begynnelsen på. Det är märkligt att folk inte har förståelse för att vägarna måste repareras, säger Björn-Inge Björnberg, ombudsman på Seko för Väg och ban-sektionen.

Den skadade vägarbetaren jobbade under nyårsaftons morgon på riksväg 40 utanför Jönköping. Enligt polisen kom några personer i en bil inte förbi arbetsplatsen tillräckligt snabbt och blev då så arga att de hoppade ur sin bil och misshandlade vägarbetaren. Han klarade sig dock med lindriga skador.

"En var mer aktiv"

Vägarbetaren, som inte behövde föras till sjukhus, noterade registreringsnumret på bilen innan den försvann därifrån.

Tre personer ska ha befunnit sig i bilen.

– Vi har registreringsnumret på en bil från Göteborgstrakten samt beskrivning av de tre personerna, varav en var mer aktiv, säger Nils-Erik Eriksson, vakthavande befäl vid Jönköingspolisen, till aftonbladet.se.

Ärendet har nu lämnats över till polisen i Göteborg.

Fler attacker

Detta är långt ifrån den första attacken mot vägarbetare, enligt Björn-Inge Björnberg.

– Vi har fått fler rapporter om sådana här händelsen på senare tid. Länge var det en helt främmande företeelse, säger han.

Nu vill Björn-Inge Björnberg se att något händer. Attackerna är inte många i antal, men han tror att anmälningarna de får in bara är toppen på ett isberg.

Han tror att de som är värst utsatta är trafikvakterna som dirigerar trafiken. Fram till 70-talet användes de flitigt för att under 80- och 90-talet ersättas av skyltar och annan information. Men nu är de vanliga igen på vägarna.

– Vi måste sätta oss ner med arbetsgivaren och diskutera det här. De har en särskilt utsatt situation. Kanske skulle man behöva en längre utbildning om bemötande av aggressiva bilister, säger Björnberg.