Generaldirektörer får lön utan jobb

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det vimlar av generaldirektörer i regeringskansliet.

Många av dem får höga löner – utan att utföra något egentligt arbete.

Det skriver TV4Nyheterna.

I dagsläget finns 15 generaldirektörer anställda vid regeringskansliet.

Flera av dem har månadslöner högre än ministrarnas – men många gör i stort sett ingenting.

Vaga uppdrag …

I regeringens lokaler där flitens lampa bör lysa står rummen i stället tomma, uppger TV4Nyheterna.

En av orsakerna är att generaldirektörerna inte kan sägas upp. Några av dem är enligt uppgift rekryterade som särskilda utredare, men många har bara vaga uppdrag.

… eller helt utan

Följande är, enligt TV4Nyheterna, några exempel på löner – och sysselsättningar:

Ingrid Bonde: Tjänar 103 400 kr/mån. GD i finansdepartementet tom 2008-11-30. Inget uppdrag. Departementet uppger att hon nu föreläser i skolorna. Men det rör sig, enligt Affärsvärlden, om fem eller sex lektioner som hon åtagit sig för att Finansinspektionen dubbelbokat. Slutade den 31 maj -08 som GD för Finansinspektionen.

Bo Bylund: 119 400 kr/mån. GD i arbetsmarknadsdepartementet tom 2011-03-31. Inget uppdrag. Inget arbetsrum, ingen telefonanknytning i regeringskansliet. Fick sluta den 10 april -08 som GD för Arbetsförmedlingen.

Göran Enander: 85 600 kr/mån. GD i jordbruksdepartementet tom 31 mars 2009. Inget uppdrag. Inget telefonanknytning, inget arbetsrum. Fick sluta den 4 september 2008 som GD för Skogsstyrelsen.

Tjänar bättre än sin chef

TV4Nyheterna har varit i kontakt med förre rikspolischefen Stefan Strömberg. Han fick lämna rikspolisstyrelsen i december i fjol, men tjänar ändå 110 600 kronor i månaden – vilket är 6 000 kronor mer än justitieministern.

Enligt egen uppgift går han till kontoret varje dag, men vill inte berätta vad han sysselsätter sig med.

"Internt arbete"

Bara att det "har med effektivisering att göra".

– Jag kan bara säga att jag använder mycket tid till detta. Att jag inte vill berätta om det beror på att det är ett internt arbete i departementet, säger han till TV4Nyheterna.

Publicerad: