Nyheter

"Jan Guillou missar det kontroversiella"

Av: 

Olle Kvarnsmyr

NYHETER

Läsarna håller inte med Jan Guillou

I Jan Guillous krönika om nya fildelningslagen skriver han att det krävs ett visst mod att framföra en åsikt för fildelningslagen. Detta då varje form av kritik resulterar i en strid ström av obehagliga mejl och nätbombning. Och visst engagerar fildelningslagen. Redan samma minut Guillous text publicerades på Aftonbladet.se kommenterade Aftonbladets läsare krönikan. Både på blogggar och som artikelkommentarer.

Många vänder sig mot att Guillou inte tar upp det kontroversiella att privata företag får agera privatpoliser om Ipred-lagen antas.

Privatpoliser

Christian Engström , vice ordförande i Piratpartiet skriver: "Ipred handlar inte om att göra några förändringar i upphovsrättsrätten. Den ska fortsätta vara som den är. Det nya med Ipred är att privata företag får ta över ansvaret av fildelarjakten. Det är det som är det kontroversiella."

StockholmsPunk håller med och skriver: ”Jan Guillou som är en annars rätt påläst debattör och som dessutom har ett gäng juridikstudier i ryggsäckan borde förstå att frågan handlar om att huruvida storföretagen ska få leka åklagare och polis”

En dålig lag

Jan borde skilja på fildelning som fenomen och lagens beskaffning går det att läsa i bloggen Opassande – ett digitalt köksbord. ”Det är en direkt dålig lag som på alldeles egna meriter borde stoppas”, skriver bloggaren.

Många kommentarer

Jan Guillous krönika blev även dagens mest kommenterade artikel. Och även bland artikelkommentarerna var det många som tyckte att Guilliu missade det väsentliga med fildelningslagen.

Signaturen Clapper skriver: ”Vill du leva i ett samhälle där privata företag har större rättigheter än polisen?”

"Tjuveriet måste motarbetas"

Trots att många är skeptiska till Jan Gullous åsikter om fildelning finns det vissa som håller med honom. ”Det är inte tillåtet att stjäla. Alltså måste myndigheter se till att detta tjuveri motarbetas så effektivt som möjligt", skriver signaturen Saabsonett. Han får medhåll av Jeff Carling som skriver i en kommentar till artikeln: ”Fildelning är samma sak som att gå in på ICA och hämta en fläskfilé utan att betala. Fildelning och snatteri – solklar stöld".

Alla bloggar om Ipred

Jan Guilous krönika är dagens mest kommenterade artikel. Här är ett urval:

Lizardman, 44 år

"Väldigt många hushåll är redan tungt belastade ekonomiskt"

Lentas, 51 år

"Jag fildelar inte men lagen är fruktansvärd"

Hånken, 43 år

"Jag anser det inte är stöld, däremot olagligt"

Kimito, 40 år

"Vilka är det som har stulit jo giriga film- och musikbolag med svindyra och omrimligt höga priser"

Skattebetalarn, 37 år

"Det är polisens sak att kolla om lagarna följs"

Pondusmannen, 44 år

"Fildelning är stöld och inget annat"

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: