”Ingen har mer skuld än någon annan”

NYHETER

Förre justitieministern Thomas Bodström om avvisningen

Förre justitieministern Thomas Bodström står fast vid att han inte kände till att CIA-agenter skulle sköta avvisningen av de två egyptierna när regeringen tog beslutet om avvisning den 18 december 2001.

Den informationen ska han ha fått först den 7 januari 2002 i samband med ett möte med dåvarande Säpochefen.

Foto: ANDERS DEROS
Thomas Bodström

– Jag har sagt allt detta tidigare och är beredd att berätta det igen för KU, säger Bodström på telefon till TT på väg hem från Australien.

Däremot kände Bodström på hösten 2001 till terroristmisstankarna mot de två egyptierna och att de skulle ut ur landet, men han förnekar att han fick veta något om hur transporten till Egypten skulle gå till när avvisningsbeslutet togs.

Kollektivt beslut

Bodström betonar att han aldrig försökt skjuta över skulden på någon annan ”allra minst Anna Lindh”.

– Beslutet har tagits kollektivt av regeringen och det är ingen som har mer skuld än någon annan, säger han.

– Avvisningen var helt riktigt, men den skulle inte ha verkställts. De borde ha satts i förvar.

Bodström tillägger dock att han inte känner till vad Lindh visste om hur transporten till Egypten skulle gå till. Bodström kan heller inte säga om någon på justitiedepartementet hade den informationen.

Kände inte till regler

När Bodström informerades av Säpochefen den 7 januari agerande han omedelbart för att gå till botten med saken, uppger han för TT.

– Jag tyckte att det var lite pinsamt att jag inte kände till vilka regler som gällde för polisen vid verkställighet.

Bodström beställde en skriftlig rapport om vad som skett av Säpochefen, samt en analys av justitiedepartementets rättschef. Dessutom såg den dåvarande justitieministern till att den så kallade verkställighetsutredningen tog upp frågan om hur samarbete med andra länders polis ska gå till.

Bodström påpekar att det inte är fel att samarbeta vid en avvisning, men att det är svensk polis som ska ha kontrollen och leda operationen.