Färgstarkt protesttåg i Denver

NYHETER

En brokig skara demonstranter intog Denvers gator

Condoleezza Rice i randig fångdräkt. En klimatdrabbad isbjörn. Frihetsgudinnan med fredsmärke.

En brokig skara demonstranter intog Denvers gator på det demokratiska konventets andra dag.

”Sjukförsäkring till alla”, ”Inget mer krig” och ”Ställ regeringen inför rätta”, skanderade aktivisterna medan de i sakta mak rörde sig från parken framför delstatsparlamentet i Colorados huvudstad och ut på gatorna.

Men det färgstarka demonstrationståget hade också plats för konsumentgrupper som krävde ekologiska varor, lobbyister för utbyggd lokaltrafik och grupper som kämpar för indianers rätt.

– Att få slut på krigen i Irak och Afghanistan är viktigast för mig, sade Kit Siemion, för dagen klädd som en rosa, fredsälskande frihetsgudinna, till TT.

– Om vi får hem våra soldater och slutar tänka på att invadera Iran så kan vi ta hand om allt vi behöver här hemma. Då kan vi bli hälsosamma, lyckliga och utbildade.

Demonstranterna följdes av ett stort antal kravallklädda poliser till fots och på cykel. Men stämningen var godmodig, utom när en grupp konservativa kristna ifrågasatte en ung man som försvarade homosexuellas rättigheter.

– Hittills har 109 personer gripits under konventet, sade Denverpolisens talesman Malcolm Wiley till TT på tisdagen.

– Men det har mest handlat om småförseelser och störande uppträdande, det har inte varit något våld på gatorna.

Fredsaktivisten Jim Carpenter, som TT mötte kort efter demonstrationen, sade att ett skäl till att protesterna är lugna är att fredsrörelsen har stor tilltro till Barack Obama eftersom han var emot Irakkriget.

– Han ger oss hopp, vi vill se honom vald, sade han.

– Jag tror att protesterna blir mer intensiva under republikanernas konvent nästa vecka.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Trumps USA