Vållandebrott bakom Dianas död

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-07

Brittisk domstolsjury: Chauffören och paparazzifotograferna skyldiga

I denna bil satt prinsessan Diana vid dödskraschen.

LONDON. Tio år efter prinsessan Dianas död har en brittisk domstolsjury kommit fram till orsaken: chaufförens grovt vårdslösa körning och kändisfotografernas jakt.

Diana och hennes partner Dodi Al Fayed dog båda, liksom chauffören Henri Paul, efter en krasch i en tunnel i Paris 1997. Bilen jagades av kändisfotografer.

Prinsessan Diana.

Den jury på elva personer som nu har meddelat sin slutsats har i sex månader hört vittnen och övervägt målet.

Polisutredningarna i Frankrike och Storbritannien kom fram till att dödskraschen var en tragisk olycka orsakad av att chauffören var alkoholpåverkad och körde för alldeles för fort.

Fem alternativ

Enligt brittisk lag måste förhör om dödsorsaken hållas i dödsfall där döden inte varit naturlig. Det fördröjdes tio år på grund av Storbritannien måste invänta rättsprocessen i Frankrike.

Justitielorden Scott Baker hade gett juryn fem alternativ att ta ställning till enligt BBC:s nätnyheter. Det alternativ juryn fastnade för var ”dödsvållande genom grov vårdslöshet”.

Juryn kom också fram till att paparazzifotograferna hade skuld i dödskraschen. De jagade Pauls bil i vansinnesfart och höll ett avstånd till den som inte gav honom något manöverutrymme.

– Kraschen orsakades, eller medverkades till, av farten och sättet som chauffören körde på, och farten och beteendet hos de efterföljande fordonen, sade juryns ordförande i domstolen.

Utan bälten

Bidragande faktorer var också att föraren var påverkad av alkohol, att Diana inte använde säkerhetsbälte och att bilen kraschade mot en pelare.

Olika konspirationsteorier har framförts av Dodis far, varuhusägaren Mohamed Al Fayed, men dessa har befunnits vara grundlösa.

Tidigare hade Baker avfärdat teorin om att kungahuset eller utrikesspionaget MI6 skulle ha varit inblandade i parets död, det vill säga att det handlade om mord.

TT-Reuters