Flygplan fylls med statister

avMattias Lönngren

NYHETER

Hellre skådespelare i kabinen än tomma plan

Foto: David Bergström
FLYGKRISEN Brittiska flygbolag tar till nya metoder mot flygkrisen och hyr in statister för att höja passagerarsiffrorna.

Flygbolag i Storbritannien planerar flyga med tomma plan – och fyller på med skådespelare.

Storbritanniens tredje största flygbolag, bmi, kommer att flyga med så gott som tomma flygplan under hösten för att behålla lukrativa lyft- och landningsrättigheter, så kallade slottider, på flygplatserna, uppger tidningen The Times nätupplaga.

Det är flygplatsernas krav på att minst 80 procent av lyft- och landningsrättigheterna måste användas som gör att bolaget planerar att flyga "spökflyg". Bmis rättigheter beräknas vara värda 770 miljoner pund, bara på Heathrow.

Inte ensamma

Bmis vice vd, Tim Bye, säger till The Times att de skulle vilja ställa in flygningar som inte ger någon direkt vinst, men att de då skulle bli av med sina rättigheter. Han tror att de inte är det enda flygbolaget som kan tvingas flyga "spökflyg".

– Det här kommer påverka flygbolag överallt. Alla kommer känna av det, säger han.

Skådespelare i stolarna

Samtidigt har Flybe, ett flybolag baserat i Exeter, börjat annonsera efter skådespelare som ska sitta i deras flygplan mellan Norwich och Dublin för att höja passagerarsiffrorna.

Det är det ökade bränslepriset och en förväntad minskning av passagerare när priserna höjs som får flygbolagen i Storbritannien att planera för drastiska åtgärder.