Fritzl ljög om dörren till källaren

NYHETER

Hade ingen timer - barnen skulle dött

Foto: Pappan Josef Fritzl bodde på husets övervåning.

Josef Fritzl, 73, ljög för polisen om att dörren till hans källare hade en timer. Den inlåsta dotter och barnen skulle ha blivit kvar i källaren och svultit ihjäl efter hans död.

Foto: Josef Fritzl kan dömas för både mord, kidnappning och slaveri.

Den 73–årige pappan som hållit sin dotter inlåst i 24 år berättade för polisen att dörren till källaren hade en timer. Den skulle som automatiskt öppna dörren om han inte kom dit efter en viss tid, uppger The Sun.

Men en rapport visar att den massiva betongdörren inte hade någon timer. Elisabeth, 42, och barnen Kerstin, 19, Stefan, 18, och Felix, 6 skulle ha svultit ihjäl i källaren efter pappans död.

Brandfarlig fjärrkontroll

Dörren kunde i själva verket bara öppnas av en fjärrkontroll som Josef Fritzl hade konstruerat. En elekriker som studerat anläggningen menar att den var brandfarlig – systemet hade kunnat börja brinna när som helst.

Fritzl fängslade Elisabeth när hon var bara 18 år. Hon fick sju barn med honom under tiden i källaren. Övergreppen upptäcktes i april.

Tre av barnen tog Fritzl upp och fostrade tillsammans med sin fru Rosemarie, 69. Det sjunde barnet dog.

Dom i december

I december väntas Fritzl dömas – han är åtalad för slaveri, våldtäkt och incest. Inom kort fattar barnen beslut om de ska vittna mot honom.