"Lidandet stort hos lokalbefolkningen"

NYHETER

Sveriges ambassadråd Andreas Tuvesson på plats i Tiblisi

Livet i Georgiens huvudstad Tbilisi går vidare.

Men i Sydossetien uppges lidandet vara stort.

– Området är litet och bombningarna omfattande, säger Andreas Tuvesson, Sveriges ambassadråd i Tiblisi.

Han berättar för aftonbladet.se att han ännu inte har hunnit bli rädd för egen del, men att han naturligtvis känner viss oro.

– Det som nu sker är djupt oroväckande och det påverkar mig så klart. Men än så länge är jag fullt upptagen med att följa utvecklingen. Livet i Tbilisi är än så länge lugnt, gatubilden har inte förändrats. Det beror dock mycket på att befolkningen här är luttrad. Förhållandet mellan Georgien och Ryssland har varit spänt sedan Sovjetunionens upplösning.

"Djupt oroväckande"

Rapporterna från Sydossetien är desto mer oroväckande, uppger Andreas Tuvesson.

– Området är väldigt litet och bombningarna har varit omfattande. Efter vad jag har hört så är lidandet stort hos lokalbefolkningen. Men nu har man bestämt sig för vapenvila mellan klockan 15 och 18 för att lokalbefolkningen ska ha möjlighet att lämna sina hem.

Andreas Tuvesson menar att det kommande dygnet blir avgörande för vilken riktning konflikten tar.

"Beror på Ryssland"

– Det beror mycket på det ryska agerandet. Nu har man hotat att skydda sina egna medborgare i Sydossetien i händelse av krig. Och det säger sig självt att om Ryssland bestämmer sig för krig så ökar också spridningsrisken radikalt.

Personligen tycker han att den upptrappade situationen blev synlig i mars.

– Utvecklingen har varit negativ hela våren och det finns flera anledningar till att spänningen succesivt har ökat. Det handlar om reaktioner på Kosovos självständighet och mycket annat.

Krig pågår

– Ryssland har flyttat fram sina positioner under sitt fredsbevarande mandat. Man har lyft sanktioner och inlett formella förbindelser med Abchazien och Sydossetien utan att erkänna dem som självständiga stater. Det upplevs naturligtvis som mycket provocerande för georgierna.

Är det, enligt dig, ett krig vi ser?

– Ja, man kan definitivt säga att regelrätta stridigheter pågår. Det har skett en stegning från enstaka beskjutningar till insatser med bredare arsenalvapenslag i Sydostestien.