”Min bedömning just nu är att rörlig ränta blir billigast”

NYHETER

Läs chatten med ekonomen Ann-Sofie Magnusson

Ann-Sofie Magnusson, privatekonom vid Ikanobanken, chattade med aftonbladet.se:s läsare om den befarade lågkonjukturen.

Moderator säger: Hej och välkomna! Nu börjar chatten!
stefan säger: hur kan man klara sig på 3 tusen när jag har fru och 2 barn.. de funkar inte hjälp mig.
Ann-Sofie Magnusson säger: Hej! Jag är här nu för att svara på era frågor. Ann-Sofie Magnusson, Ikanobankens familjeekonom
stefan säger: hur kan man klara sig på 3 tusen när jag har fru och 2 barn.. de funkar inte hjälp mig.
Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Stefan! När pengarna inte räcker till finns det två sätt, antingen att försöka höja inkomsterna eller sänka kostnaderna. Gör en budget och skriv upp alla intäkter och kostnader. Sälj saker som ni inte vill ha eller behöver. På Konsumentverkets hemsida finns en bra broschyr där ni kan se hur mycket det är vanligt att olika poster för olika familjemedlemmar kostar.
Patrick 37 säger: Hejsan.... en fråga om din känsla för hur vi ska binda eller låta lånen vara rörliga nu inför ett bostadsrättsköp i månadskifte sept/okt
Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Patrick! Ingen vet hur räntan kommer att utvecklas. Riksbanken har flaggat för två höjningar till under hösten. idag ligger reporäntan på 4,5 procent och den kan alltså ligga på 5 procent i slutet av året. Riksbanken vill hejda inflationsökningen som i juli låg på 4,4 procent, d.v.s. mycket över målet på 2 procent. Jag tror dock att räntan kommer att sjunka igen nästa år så min bedömning just nu är att rörlig ränta blir billigast men vill du betala en "försäkringspremie" kan du dela upp lånet i tre delar och binda två av delarna och behålla en del rörligt.
Dick säger: Hur kommer jag som vanlig arbetare märka av den här så kallade mörka hösten? Jag tjänar ungeföär 25 000 i månaden innan skatt. HAr aldrig märkt av de här så kallade upp och nergångarna tidigare.
Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Dick! Vad skönt att du inte har märkt det tidigare hoppas att du inte gör det framöver heller. Vad som oroar mig är att fler företag har varslat än tidigare. Har man ett arbete som känns säkert så behöver man nog inte oroa sig så mycket.
Mats R säger: Vilken är den bästa sparformen i en lågkonjuktur?
Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Mats R, Jag tycker att pengar man behöver ha tillgång till under närmaste åren bör man spara på ett säkert sätt. Pengar du har behov av de närmsta fem åren sparas bäst på ett sparkonto med bra ränta och utan uttagsavgift. Att amortera på eventuella lån är kanske inte så kul men det är en bra sparform som sänker framtida räntekostnader. Amorterar du redan tillräckligt och kan avvara pengarna i mer än fyra – fem år tror jag på sparande i investmentbolag eller breda aktiefonder med låga avgifter. När du sparar i aktier eller aktiefonder finns chans till bra avkastning men du måste vara medveten om att du alltid riskerar att inte få tillbaka hela ditt sparkapital. Är du endast beredd att förlora en liten del av kapitalet tycker jag att aktieindexobligationer är ett bra alternativ om du är säker på att du kan avvara pengarna under den löptid som gäller. Då får du avkastning om börsen stiger på de marknader där du satsat pengarna och insatsen tillbaka (minus ev. överkurs och avgifter) om börsen sjunker.
säger: Irene: hej, har fonder och aktier värda 16500 just nu, har redan förlorat 2300, ska jag sälja allt för att rädda resten?
Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Irene! Behöver du inte pengarna den närmaste tiden tror jag att det är smart att vänta. I god tid innan man behöver pengar som är sparade i aktier och aktiefonder bör man ta ut successivt. Börsen har rasat med ca 33 procent från juli i fjol och ca 20 procent i år. Någon gång vänder det ju men ingen vet när.
louise säger: Är det en bra idé att amortera mindre i höst på huslånet än vad man gjort tidigare, eller ska man amortera mer?
Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Louise! Har du en tillräcklig buffert för förutsedda och oförutsedda händelser tycker jag att du bör amortera mer.
kalle säger: Vilka sektorer tror du bäst på under hösten och varför (aktier)?
Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Kalle! Jag kan inte svara på det men att spara successivt i flera breda aktiefonder med låg avgift eller investmentbolag tror jag är lönsamt om du kan avvara pengarna länge. Sprid risken genom att fördela pengarna på flera aktiefonder inom olika geografiska områden och branscher.
Jonte säger: Hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Vilket bostadsalternativ skulle du föredra under en lågkonjuktur?
Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Jonte! Äger du redan en bostad så är det ju bra men om du behöver en bostad just nu tror jag att hyresrätt för tillfället är ett bra alternativ då vi inte vet om priserna på bostäder kan komma att sjunka.
Marie säger: Hur betalar man bäst av om man har kreditsskulder?
Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Marie! Du kan alltid betala av hur snabbt du vill utan extra kostnader om du har lån med rörlig ränta. Ju mer du betalar desto snabbare blir du av med din skuld.
Daniel säger: Har du något bra tips på hur man ska kunna få en riktigt bra översikt på sin ekonomi så att man ser utgifterna på ett lätt och överskådligt sätt?
Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Daniel! På Konsumentverkets hemsida finns en bra broschyr som heter ”Koll på pengarna” där du kan se hur mycket det är vanligt att olika poster för olika familjemedlemmar kostar. Gör sen en budget och skriv upp alla förväntade intäkter och kostnader. Följ upp din budget genom att notera ner dina kostnader löpande för att se om budgeten håller. Det är ett mycket bra sätt för att se var man gör av med alla sina pengar.
Moderator säger: Ok, nu tar vi sista frågan!
Emelie säger: Har du nårga bra förslag på hur man kan spara pengar på ett bra sätt. Har precis köpt hus så jag o min sambo kommer att få leva lite snålt nu.. Så jag skulle vilja ha några bra förslag, jag får ca 2900 kr varje månad. som jag ska försöka spara lite av.. men vet ej hur..
Ann-Sofie Magnusson säger: Hej Emelie! Har ni precis köpt hus så kanske buffertkontot är tomt. I så fall rekommenderar jag dig att fundera på hur stor buffert ni behöver och sen spara en del av pengarna på ett sparkonto med hög ränta och utan uttagsavgift. Jag förmodar att ni dessutom har bolån. Det finns en risk för att räntan på bolånen stiger i höst. En räntehöjning med 0,5 procentenheter på ett bolån på en miljon kronor kostar 300 kronor mer i månaden efter skatt. Därför tycker jag att du bör ha ett konto som du kallar för huskontot där du sparar en del av pengarna för att klara ev. kommande räntehöjningar. Har ni ett stort bolån tycker jag dessutom att ni ska begära jämkning på skatten så dras lägre skatt och ni kan spara de pengarna som avdraget på räntan utgör själva i stället för att vänta på nästa års skatteåterbetalning.
Moderator säger: Nu är chatten slut! Tack alla chattare och tack Ann-Sofie Magnusson!