Varannan läsare tror på spöken

Av: Robert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:

Mediet: Jag är inte förvånad

Mediet Jörgen Gustafsson efterlyser mer respekt och balans i diskussionen om övernaturliga fenomen.
Foto: SVEN-OLOF Englund
Mediet Jörgen Gustafsson efterlyser mer respekt och balans i diskussionen om övernaturliga fenomen.

Mer än hälften av aftonbladet.se:s läsare tror på möjligheten att det kan finnas spöken och övernaturliga väsen mitt ibland oss.

– Jag är inte förvånad, säger mediet Jörgen Gustafsson. För tio år sedan hade nog inte så många vågat erkänna att de tror på det övernaturliga, men i dag har det blivit mer accepterat att uttrycka sina åsikter.

Ställningen på måndagskvällen.

Mångmiljonären Anwar Rashid och hans familj tvingades fly hals över huvud från sin hemsökta lyxvilla i England. Den historien berättade aftonbladet.se i går, och i det tillhörande forumet har diskussionen om det verkligen finns spöken, gastar och övernaturliga fenomen gått hög. På den direkta frågan ”Tror du på spöken?” svarar så många som drygt 47 procent ”ja” och över 18 procent ”kanske”.

Mer accepterat

Det är siffror som inte överraskar mediet Jörgen Gustafsson, som bland annat ses i tv-programmet ”Det okända” på TV4.

– Jag tror att folk alltid har trott på det övernaturliga, men förr var det nog inte lika accepterat att prata om det. Många har nog varit rädda för andras reaktion, att man ska bli utpekad som en kuf eller konstig för att man tror på övernaturliga fenomen.

I diskussioner om spökens vara eller icke vara blir tonen ofta skarp. Onödigt skarp, menar Jörgen Gustafsson.

– Det finns många skeptiker som absolut inte kan acceptera att det finns människor som tror, liksom det finns övertygade människor som har svårt att respektera skeptikerna. Det är tyvärr inget nytt, även om jag önskade att det kunde vara en mer balanserad diskussion där båda sidor visade mer respekt och ödmjukhet inför varandra.

Var rädd

Innan han själv vid 35 års ålder övertygades om att det finns oförklarliga fenomen i vår värld var han själv skeptisk, säger han. Och lite rädd.

– Jag trivdes alldeles utmärkt i min svart-vita tillvaro, men sedan upplevde jag saker som övertygade mig om motsatsen.

Vad var det?

– Jag träffade ett medium som sa saker som hon omöjligt kunde veta, upplevde jag.

Det låter inte så vetenskapligt?

– Nej, jag vet, det finns inget vetenskapligt i detta. Men jag vet vad jag har upplevt, och när jag samlar allt det i en vågskål så väger det över för mig.

I programmet där Jörgen Gustafsson medverkar besöker man bland annat hemsökta hus. Men han har aldrig varit med om att det spökat så mycket att någon tvingats fly sitt hem.

– Därmed inte sagt att det aldrig kan ha hänt. Man kan nog förmoda att om någon tvingats bort från ett hemsökt hus så är det väl kanske inget som man normalt sett skyltar med.

Publicerad: