Nyheter

Även Ecuador bryter med Colombia

En venezolansk soldat väntar på sitt beväpnade fordon på måndagen, vid en kontrollstation i Las Guardias i Venezuela, cirka 60 kilometer från colombianska gränsen.
En venezolansk soldat väntar på sitt beväpnade fordon på måndagen, vid en kontrollstation i Las Guardias i Venezuela, cirka 60 kilometer från colombianska gränsen.

NYHETER

Ecuador följer Venezuelas exempel och bryter sina diplomatiska relationer med Colombia. Den uppblossade konflikten i Sydamerika skärps också av att Colombia säger sig ha bevis för att Venezuela stödjer Farcgerillan finansiellt.

Hugo Chávez.

Colombias regering bekräftade sent på måndagskvällen svensk tid att man mottagit besked från Ecuador att relationerna kapas, efter det att colombiansk militär i helgen gick in i grannlandet och dödade Farcs näst högste ledare Raúl Reyes.

Samtidigt tog Sydamerikas bjässe Brasilien bladet från munnen.

– Denna gränsöverträdelse är mycket allvarlig och måste fördömas, sade utrikesminister Celso Amorim på en presskonferens i Brasilia, där han krävde en ”tydlig” ursäkt från Colombia.

FN manar till lugn

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uttryckte oro och uppmanade parterna till återhållsamhet.

Alla vill förhindra en allvarligare konflikt mellan två oljeländer med vänsterorienterade regeringar och Colombia, som är USA:s närmast allierade i världsdelen.

Krisen fick såväl Ecuador som Venezuela att i söndags skicka förstärkningar till gränsen mot Colombia. Oenigheten om taktiken gentemot Farc fick Venezuelas färgstarke president Hugo Chávez att redan härom månaden kapa de diplomatiska relationerna med Colombiakollegan Álvaro Uribe, och Rafael Correa i Ecuador har alltså nu gjort detsamma.

Det handlar mest om symboliskt vapenskrammel, tror bedömare – men risk finns för vidare upptrappning.

”Chávez stöder Farc”

På måndagen uppgav Colombias polischef Óscar Naranjo att det i datorer som beslagtogs efter räden mot Farc hittats bevis på att Chávez betalat ut motsvarande drygt 1,8 miljarder kronor till Farc. Det ska också finnas belägg för att Farc skickat Chávez pengar när denne satt fängslad efter ett misslyckat kuppförsök för ett drygt årtionde sedan.

Tidigare sade Naranjo att den dödade gerillaledaren Reyes också haft kontakter med en ecuadoriansk regeringsföreträdare.

Venezuela har även skickat stridsflyg. Om Colombia gör räder också in i Venezuela hotar krig, dundrade Chávez i söndags.

– Vi vill inte ha krig, men vi kommer inte att tillåta att Imperiet eller dess knähund president Uribe försöker göra oss svaga, sade Chávez.

Imperiet är Chávez standarduttryck för USA.

”Stannar vid ordkrig”

Hugo Chávez är känd för sina odiplomatiska utspel, och troligen nöjer han sig även denna gång med att föra ordkrig.

– Det är mycket av en symbolisk show, men i en kontext av blodigt allvar. Det är en allvarlig och skrämmande markering, men jag tror inte alls att det kommer att leda till en våldsupptrappning, eller till krig mellan nationerna, säger Rickard Lalander, statsvetare och doktor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet, till TT.

– Man måste skilja på vad Chávez säger och vad han gör, tillägger Lalander, som tror att markeringen är minst lika mycket riktad till Colombias allierade USA som till Colombia.

TT

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från ACO Sun

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter