Därför går Spaniens premiärminister Aznar emot hela folket

Spaniens premiärminister José María Aznar tar en stor risk när han väljer att dela krigsläger med George W Bush och Tony Blair.

Nio av tio spanjorer är mot kriget.

STÖDER USA 2 José María Aznar med George Bush.
STÖDER USA 2 José María Aznar med George Bush.

Med sin USA-vänliga politik har Aznars stöd fallit dramatiskt de senaste månaderna. Det är nu nere på den lägsta nivån på flera år. I parlamentet kräver oppositionen hans avgång. Fredsdemonstrationer som samlar miljontals människor drar genom Madrid, Barcelona och Sevilla.

I maj är det regionalval i Spanien. Allt pekar på att José María Aznars kristdemokratiska Partido Popular gör en storförlust.

Men varför riskerar då Aznar allt detta?

Konservativt kristen

Visserligen styrs han av sin ideologiska övertygelse som bygger på konservativa kristna värderingar, men framför allt är det ett skickligt politiskt spel som driver honom.

José María Aznar räknar med att kriget blir kortvarigt och att USA vinner. Han är också säker på att allmänheten därefter, precis som vid förra Irakkriget, snabbt glömmer.

Den spanska folksjälen är pacifistisk. Ett resultat av det blodiga inbördeskriget 1936-39 är att spanjorerna är Europas mest fredsälskande folk.

Kärva tider

Men människor är sig själva närmast. De senaste årens lågkonjunktur har slagit hårt mot Spanien. Arbetslösheten har ökat dramatiskt. Prishöjningarna är oroande. Bostadsbristen skriande.

Kan vinna viktigt val

Ett snabbt slut på kriget betyder att konjunkturen kan vända och Partido Popular kan därmed öka sin popularitet igen och vinna det viktiga parlamentsvalet om ett år.

José María Aznars stöd för kriget gynnar honom också personligen. Genom att stå sida vid sida och vara bästa vän med George W Bush och Tony Blair har Aznar framstått som en av världens stora ledare. Om ett år ska han avgå som partiledare.

Men vid det senaste Ibero-amerikanska toppmötet stod det dock klart att José María Aznar strävar efter att bli en samlande kraft inom den latinska världen. Aznar talar inte engelska. Men det finns 21 länder som har spanska eller portugisiska som modersmål.

Thomas Gustafsson

Publisert: