Kidnapparna tog kontakt

NYHETER

Ställde krav i två telefonsamtal

GÖTEBORG

Fabian Bengtssons kidnappare har vid två tillfällen kontaktat hans familj och framfört specifika krav.

Kontakten togs för första gången i tisdags via telefon med Bengt Bengtsson.

Andra gången sköttes samtalet av polisens förhandlare.

Redan i måndags gjordes sannolikt försök att kontakta Bengt Bengtsson. Han mottog då två meddelanden på mobilsvar som kom ifrån sonen Fabians mobiltelefon.

I tisdags blev Bengt Bengtsson åter uppringd och den här gången svarade han. Samtalet från de misstänkta kidnapparna var mycket kortfattat, men med en tydlig innebörd, enligt en källa med insyn i utredningen.

-Man framförde någon form av krav. Samtalet ringdes ifrån trakten och därför tror vi att Fabian Bengtsson är kvar i Göteborgsområdet, säger källan.

Polisen förhandlar

Efter samtalet beslutades att all vidare kontakt med de misstänkta förövarna ska hanteras uteslutande av polisens förhandlare.

-Man vågar inte chansa. Alla samtal som rör försvinnandet kopplas nu automatiskt till förhandlare som sedan avgör om de ska slussas vidare till någon annan, säger källan.

På onsdagen ringde kidnapparna på nytt till familjen Bengtsson. Då togs samtalet direkt emot av en förhandlare.

Enligt uppgifter till Aftonbladet talade de röster som hördes i bakgrunden på Bengt Bengtssons mobilsvarare, ett okänt utländskt språk.

Psykiatrikern Ulf Åsgård, som hjälpt Rikskriminalen vid förhandlingar, menar att uppgifterna om språket är mycket viktiga. En kidnappad persons säkerhet hänger mycket på den kontakt offret får med gärningsmännen - och hur väl man kan prata med varandra.

Språket mycket viktigt

-Det så kallade Stockholmssyndromet fungerar från två håll. Offret identifierar sig med sin kidnappare och gärningsmannen får sympati för offrets situation, säger Ulf Åsgård.

För familj, förhandlare eller medlare som kan komma i kontakt med kidnapparna har det också betydelse.

-Språket är helt avgörande. Talar man inte alls svenska, till exempel bara rasslig engelska så blir det en krånglig förhandling.

-Man får inte den korta, enkla och effektiva förhandling man önskar.

Annika Sohlander