”Hans minnen kom tillbaka”

NYHETER

Kungens vän: Tragedin i Asien har fått honom att våga känna

1 av 4 | Foto: "JAG VET NÅGOT OM ATT FÖRLORA EN FAR" Kungens tal vid minneshögtiden i Stockholms stadshus i går blev djupt personligt och riktade sig främst till barnen som drabbats av Asienkatastrofen.

Föräldralösa barn och splittrade familjer har fått kungen att öppna sig.

Efter katastrofen i Asien talar han nu ut om sorgen efter sin egen far som dog i en flygolycka.

– Den tragiska händelsen har fått honom att känna efter, berättar en vän.

Kungens pappa, prins Gustaf Adolf, dog i en flygkrasch i Köpenhamn 1947 när sonen bara var nio månader gammal. Men det var först när kungen var i skolåldern som han fick beskedet.

Sedan dess har pappans död varit helt tabu.

– Kungen har aldrig tagit upp det med oss, men det känns som om han har burit på en svår sorg efter det som hände. Vi har aldrig frågat och personligen tror jag mest att han har förträngt sin fars bortgång, säger en av kungens vänner.

Men efter jordbävningen i Asien har kungen tänkt om.

Möte med drabbade

Ett möte på Arlanda med två pojkar i åttaårsåldern, som förlorat båda sina föräldrar, fick kungen att öppna sig.

– Det var väldigt starkt. Då kommer tankar tillbaka, och funderingar, sade kungen under SVT:s insamlingsgala på nyårsdagen, två dagar efter mötet med de föräldralösa barnen.

Efter det har kungen i flera intervjuer försökt hjälpa flodvågens offer med sina egna erfarenheter. Det är första gången kungen berättar så mycket om sorgen efter sin fars bortgång.

– På något underligt sätt var jag kanske för blyg eller vågade inte ställa de frågor som jag borde ha ställt, eller så fick jag inte vägledningen. På den tiden så var det ju faktiskt så att man, eller i alla fall i min familj upplevde jag det så, inte bearbetade sorg. Man talade inte om det alls, utan man var i stort sett tyst, sa han i SVT:s ”Året med kungafamiljen”.

Skulle skyddas

Kungen kan själv inte minnas att han och hans syskon pratade om sin pappa.

– Ett barn skulle skyddas från den otäcka sanningen. Min mor hade då förlorat två av sina bröder i kriget, efter fyra systrar var jag den ende manlige arvingen. Så det var ganska stor press på henne, sa han i Dagens Nyheter i går.

– Men jag önskar verkligen att man inte hade varit rädd för att tala om dessa saker. Det är ju ändå en familj det är frågan om, och det är viktigt att man lär känna sin familj, förstå vilken familj man haft och att den alltid finns kvar i minnet.

Katastrofen har haft en mycket stark påverkan på kungen.

”Har tagit illa vid sig”

– Han har tagit väldigt illa vid sig och har verkligen försökt att hjälpa till så gott han kan. Jag tror att den här tragiska händelsen har fått honom att känna efter riktigt ordentligt. Det är nog därför det är lättare för honom att prata om sin pappa nu, säger vännen.

Kung Carl XVI Gustaf vände sig direkt till barn och unga som drabbats av katastrofen i Sydostasien i sitt tal vid regeringens ceremoni i Stockholms stadshus i går. – Vi vuxna vill lyssna på Er, som är barn och unga, på era berättelser om vad ni upplevt och känner. Visa oss era teckningar, era tårar, sorg och vrede, sa han.

Daniel Nyhlén, Henrika Åkerman