258  000 utan ström i natt

NYHETER

– och 220 000 kunder får klara sig utan fast telefon

Vid 23-tiden på söndagen hade de tre största bolagen lagt ned reparationsarbetet för natten ute i skog och mark.

Enligt Roger Strandahl, pressinformatör på Sydkraft, går det inte att göra så mycket nytta när det blir mörkt och personalen behövde vila efter att ha varit i gång i ett dygn.

Kärnkraftverken Ringhals och Barsebäck som slogs ut till följd av stormen gick på söndagskvällen nästan för full drift. Tågtrafiken kom delvis i gång under kvällen. Flera färjelinjer var drabbade av förseningar men flygtrafiken fungerade normalt.

Träffades av träd

När orkanbyarna drog fram under lördagen och söndagen var det livsfarligt att vistas ute, träd föll som käglor och tak slets loss. I Skåne omkom två personer när de i sina bilar träffades av fallande träd.

I Småland dödades tre män då de höll på att röja vägen. Två av dem träffades av nedfallande träd medan den tredje blev påkörd under röjningsarbetet. Dödsolyckorna inträffade i trakterna av Vimmerby och Lessebo respektive Eke nordost om Växjö.

Utöver dödsoffren har flera personer skadats.

Räddningstjänsten hade under flera timmar svårt att ta sig fram på grund av kullfallna träd. En flicka fick skallskador sedan ett träd fallit över familjens bil i Värnamotrakten. Två brandmän fick föras till sjukhus sedan de skadats vid en räddningsinsats utanför Tingsryd.

På söndagseftermiddagen var enligt Vägverket alla Europavägar, riksvägar och större länsvägar framkomliga. Mindre vägar kan vara helt eller delvis blockerade i flera dagar och röjningsarbetet kommer att pågå i flera veckor.

258000 utan ström

Vid 23-tiden på söndagen var fortfarande drygt 258000 elkunder hos de största elbolagen utan ström. Det gällde 151000 abonnenter hos Sydkraft, 80000 hos Vattenfall och 20000 hos Fortum. När det var som värst på söndagsmorgonen var över 410000 kunder strömlösa.

Enligt Mikael Lindberg på Fortum har de drabbats av stora skador – det ser ut som ”plockepinn i skogen”. Och enligt Christel Thuresson på Vattenfall kan det dröja ända till på onsdag innan alla abonnenter har fått elen tillbaka.

De drabbade finns på många håll i Götaland och delar av Svealand. Kraftbolagen kunde inleda insatser först när de livsfarliga vindarna bedarrat något. Flera bolag undersökte ledningsnätet med helikopter.

Kraftbolagen räknar med långvariga strömavbrott, främst på landsbygden.

Telestopp

Omkring 220000 telefonkunder kunde på söndagskvällens inte använda det fasta telenätet eftersom många telestationer har drabbats av strömavbrott. Telebolagens personal har haft svårt att komma fram till stationerna för att starta reservkraftsaggregat. Även mobilnätet är drabbat av svåra störningar hos samtliga operatörer, främst på landsbygden.

– Vi mobiliserar alla resurser vi har. Jag vill inte spekulera om när felen är avhjälpta – vi kan bara invänta elbolagens reparationer, sade Fia Edlund, pressinformatör på Telia Sonera, till TT.

Enligt SMHI kommer vindarna under natten att avta men de kommer att tillta igen under måndagen, men inte till samma nivå som under stormen.

TT