Säg tack till Jacques, Persson

NYHETER

Euroländerna gav ja-sidan oväntad hjälp

1 av 2 | Foto: ETT HANDTAG FRÅN PARIS Göran Persson får hjälp av president Chirac - och några till.

Göran Persson borde skicka en stor tackbukett till sin kompis Jacques Chirac.

Den franske presidenten ger oväntat draghjälp åt ja-sidan inför folkomröstningen i höst.

I sanningens namn är det fler som borde få blommor av Persson. I går skickade nämligen de tolv länder som gått över till euro ett brev till Valéry Giscard d"Estaing. Han var tidigare president i Frankrike men leder nu EU:s framtidsgrupp som ska modernisera unionens beslutsformer.

Brevet är ingen hövisk förfrågan. Det är en begäran om mer makt. Om kravet går igenom är förlorarna Sverige, Storbritannien och Danmark, de tre EU-länder som ännu inte bytt valuta.

Bakgrunden är följande. En gång i månaden träffas EU:s finansministrar, bland dem Bosse Ringholm. De fattar rader av beslut. Bland annat kan de straffa länder med för höga budgetunderskott.

Bara för euroländerna

Men före detta formella möte träffas finansministrarna i de länder som bytt valuta. Officiellt är mötet en diskussionsklubb. I realiteten är det där besluten fattas. När Bosse Ringholm släpps in i lokalen är det inte mycket som går att ändra.

Nu vill euroländernas regeringar anpassa reglerna till verkligheten. De vill att det i EU:s traktat ska slås fast att bara euroländerna fattar beslut om det som rör dem.

Bara euroländernas finansministrar ska få delta i besluten som rör medlemsländernas budgetplaner och finansiella samordning.

Bara euroländerna ska bestämma vilka åtgärder som ska vidtas mot länder som redan har, eller är på väg att få, för stora budgetunderskott.

Brevet möttes med tystnad i London där den brittiska regeringen just nu slåss med frågan om de ska gå till folkomröstning om euro. Eller vänta lite till.

I Stockholm var tongångarna annorlunda. Göran Persson konstaterade kort och gott att om man ställer sig utanför samarbetet "får man räkna med att få allt mindre inflytande".

Det hävdade också Pat Cox, talman i Europaparlamentet och på snabbvisit i riksdagen. Den som inte deltar "kan inte göra anspråk på att ha inflytande".

En blomma till grabbarna

En mer välkommen present till ja-sidan i folkomröstningen om EMU är alltså svår att tänka sig. 1994, då svenska folket bestämde att Sverige skulle gå med i EU, var ja-sidans främsta argument delaktighet. Sverige skulle sitta med vid de sammanträdesbord där besluten som påverkar den svenska verkligheten tas.

Brevet från de tolv euroländernas regeringar är beviset för att argumentet håller än. Man måste vara med för att få vara med och bestämma.

Alltså borde Göran Persson blommografera en praktbukett. Inte bara till Jacques Chirac. Utan också till Tysklands Schröder, Italiens Berlusconi, och Spaniens Aznar. Tack för hjälpen, grabbar.

Lena Mellin