Inspärrad - under huset

NYHETER

Här tror polisen att mördaren höll Helén fången i flera dagar utan mat och dryck

1 av 4 | Foto: heléns fängelse? Våldtagen och svårt misshandlad, utan mat eller dryck, i mörker, kyla och smuts. Kanske var det här i det lilla utrymmet under den röda sommarstugan som Helén, 10, hölls fången sina fyra-fem sista dagar i livet. I går undersökte poliser utrymmet med ficklampor och likhundar.

BOKESLUND

I det trånga utrymmet under stugan kan Helén Nilsson ha hållits fången utan mat och dryck i flera dygn innan hon mördades.

- Mycket talar för att det är där hon hölls inspärrad, säger chefstekniker Tony Andersson.

mordet på helén

Allt mer tyder nu på att det var till sommarstugan i Bokeslund, mellan Hörby och Höör, som Helén Nilsson fördes efter kidnappningen i Hörby den 20 mars 1989. Och att det var där hon fanns tills hennes kropp dumpades i ett stenröse utanför Tollarp sex dygn senare.

Stugan ägdes då av den 52-årige man som nu sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat Helén. Där finns en så kallad torpargrund som går under hela huset och har ingång på gaveln.

- Det handlar om ett kryputrymme som är maximalt 80 centimeter högt, säger Tony Andersson.

Polisens specialutbildade likhundar har undersökt utrymmet men inte markerat att där finns spår efter någon död människa. Men hundarna markerar inte spår efter levande.

- Det är mycket tänkbart att Helén Nilsson hölls gömd i källaren under de dagar hon var vid liv. Det är det enda tänkbara stället på området - om hon inte fanns inne i själva stugan, säger Tony Andersson.

Svårt misshandlad

Teorin är att flickan hölls gömd och inspärrad. Och då är kryputrymmet perfekt. I så fall har den skräckslagna och misshandlade flickan legat i totalt mörker på jordgolvet. Det bör också ha varit kallt, eftersom det var i mars månad.

Polisen vet att Helén Nilsson var vid liv flera dygn efter att hon utsatts för mycket brutalt våld och grova sexuella övergrepp. Skadorna på kroppen hade hunnit börja läka då hon dödades. Läkningsprocessen hade pågått minst ett par dygn före mordet.

Levde fyra dagar

Det finns tecken på att hon var vid liv i fyra, kanske fem dygn efter försvinnandet. När hon hittades död på den sjätte dagen var kroppen helt uttorkad och magen tom. Det visar att hon varken fått något att äta eller att dricka under sina sista dygn i livet.

- Det verkar som hon lämnats åt sitt öde efter övergreppen - ensam och inspärrad, säger en av utredarna.

Slutligen har gärningsmannen dödat henne och transporterat kroppen till Bröd, strax utanför Tollarp - tre mil från sommarstugan.

Pelle Tagesson