Jehovas vittne - och satanist

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-10-31

I dag åtalades 24-åringen för mordet på femåriga Sabina

Som tioåring sålde han Vakttornet åt Jehovas vittnen i ett litet norrländskt samhälle.

Som 18-åring blev han satanist och skrämde folk på byn.

Nu är han 24 år och i dag åtalades han för mordet på femåriga Sabina i Arvika.

Mordet på den lilla flickan på daghemmet väcker chock och förstämning även i det lilla samhälle där han växte upp.

Vänner, klasskamrater och lärare beskriver honom som en ensam, skygg och säregen pojke som inte pratade i onödan. Föräldrarna tillhörde Jehovas vittnen.

- Den minnesbild man har av honom är hur han sålde Vakttornet ensam eller tillsammans med sina föräldrar, säger en före detta lärare.

Flera barndomsvänner berättar att när han lekte blev han lite sadistisk och kunde elda upp både insekter och saker.

När de andra barnen ritade bilar och boxare i 10-årsåldern tecknade han dödsänglar, människor som halshöggs och målade så mycket blod med en röd penna att papperet gick sönder.

Det finns knappt några sparade foton av 24-åringen under skoltiden. Inga fester eller skolavslutningar var tillåtna för honom som levde under stränga religiösa regler.

Dök upp i svart rock

I samband med sin 18-årsdag gjorde 24-åringen en helomvändning och blev satanist. Plötsligt dök han upp på skolan i en lång svart skinnrock med det långa blonda håret svartfärgat. Runt halsen hängde upp- ochnervända kors.

- Budskapet var: nu är det jag som bestämmer i mitt liv, det var ett solklart uppror mot föräldrarna och barndomen, säger en barndomsvän.

Och föräldrarna skämdes, berättar en ungdomsledare:

- De tyckte att det var pinsamt eftersom de var Jehovas vittnen.

För 24-åringen var djävulsdyrkandet mest en tuff gimmick till en början. En våg som kom till det lilla samhället och som många osäkra ungdomar hakade på, berättar en lärare.

- Till att börja med fanns ingen oro från samhällets sida och ingen var rädd för honom, säger hon.

Skrämde folk

Det skulle bli värre. Snart flyttade han till en egen lägenhet och började umgås med ett gäng "satanister" på orten. Ryktet sa att gänget roade sig med att välta gravstenar, spika upp kattungar och skada hästar för att kunna dricka deras blod. Ingen vet exakt vad som överensstämmer med verkligheten.

- Jag vet att han brukade åka in till stan och gå omkring i sin långa svarta rock och skrämma folk och en gång gick de in och gapade och skrek under ett frikyrkligt möte, säger en kompis förälder.

Skräckkabinettrum

Nu började 24-åringen missköta skolan och fick gå om ett år. När han blev sysslolös började han hänga vid skolorna för att värva nya satanister. Till slut blev han portad från skolgården, berättar en klasskompis.

Den förut så blyge men vänlige pojken blev fixerad vid satanismen. Han blev alltmer isolerad och verklighetsfrämmande.

En kompis från skoltiden kom för att hälsa på julen 1999.

Han beskriver besöket i 24-åringens etta som att komma in i ett skräckkabinett. Väggar och fönster hade målats i svart, på parkettgolvet hade han gjort ett pentagram med isoleringstejp, på väggarna hängde svärd och i taket uppstoppade korpar. Från stereon dånade dödsmetalmusik. Hans hår var midjelångt, stripigt och svart. På armarna hade han rispat sig själv.

Råttgift i barnmat

24-åringen bodde kvar på orten något år till, det sista året i total isolering. Plötsligt en dag hade han flyttat utan att meddela någon.

Han jobbade något år på ett lager i Stockholm. Om den tiden berättade han i förhör att han bland annat bränt ner en medeltida kyrka, vält gravstenar, lagt råttgift i barnmatsburkar och försökt skada en häst.

Mannen har nu uttalade psykiska problem - som bara blir värre. I mitten av december 2002 tas han in på en psykiatrisk klinik på Arvika sjukhus. Våren 2003 är han i så dåligt skick att en läkare beordrar tvångsvård. Mannen styrs av röster och bedöms som farlig för sig själv, personal och andra patienter. Han specialbevakas av ett vaktbolag dygnet runt.

Bara några månader senare gör läkare bedömningen att han är frisk nog för frivillig vård.

11 september i år befinner han sig på en öppen avdelning när han tar en promenad.

Han går cirka 500 meter bort till ett daghem där han hugger femåriga Sabina till döds med en kniv.

Detta har hänt

Annika Sohlander