Nyheter

Universitets- reklam var för snuskig

NYHETER

Affischerna är för snuskiga för t-baneresenärerna.

Nu har reklamen för Stockholms universitet censurerats med vit tejp.

"Runka bulle eller köra fingersafari" är en text som tejpats över på affischerna. Det är titeln på ett föredrag på Forskardagarna som Stockholms universitet anordnar.

Företaget Clear Channel, som på uppdrag av SL sköter annonseringen i tunnelbana och på bussar, tyckte att formuleringen var stötande och vägrade sätta upp affischen som den var.

"Barn och äldre"

- De här orden kan uppfattas som anstötliga av resenärer. Barn och äldre framför allt, säger Kent Jacobsson, försäljningschef på Clear Channel.

Tidsbrist gjorde att tejp fick bli lösningen.

Maria Bäckman, etnolog vid Stockholms universitet, blev chockad när hon fick höra att titeln på hennes föredrag hade censurerats i annonserna.

Mycket sex

- Jag tycker det känns väldigt konstigt att det skulle uppfattas som stötande, med tanke på hur sexualiserat det offentliga rummet är, säger Maria Bäckman.

Föredraget handlar om hur onani tas upp i samlevnadsundervisningen. Med sin rubrik hoppades hon avdramatisera ämnet lite.

SL har bestämt att annonser i tunnelbanor och bussar ska följa internationella handelskammarens regler för reklam. Det innebär bland annat att de inte ska vara anstötliga eller kränk-ande.

Stoppad reklam i år

Malin Axelsson

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter